Koncertekkel kapcsolatos szabályozás

Megjelent az új kormányrendelet az ötmilliomodik beoltott elérését követően életbe lépő legfrissebb szabályozásról. A beoltottak száma azóta már jóval 5 millió fölött van, és a nyitás utáni első elő koncertek már le is zajlottak.

Az előadóművészetet érintő legfontosabb változások:

ZENÉS, TÁNCOS RENDEZVÉNYEK (KÖNNYŰZENEI KONCERTEK)

Ismét megengedett a zenés, táncos rendezvény, vagyis könnyűzenei koncert szervezése. Fellépőként oltási igazolvánnyal nem rendelkező előadó is felkérhető, ők nem kötelesek maszkot sem viselni. A koncert helyszínén dolgozó más személyektől (például hangmérnökök, pultosok, biztonságiak) sem követelhető meg az oltási igazolvány, ők azonban kötelesek maszkot viselni. A könnyűzenei koncerten csak oltási igazolvánnyal rendelkező néző lehet jelen.

Változott a zenés, táncos rendezvény fogalma is (a korábbi szabályokat a 23/2011. (III. 8.) Korm. rendelet 2.§ 2. pontja tartalmazza). Kizárólag azok a rendezvények nem minősülnek zenés, táncos rendezvénynek, amelyet az előadóművészek „céljára rendelt helyszínen” rendeznek meg, az esemény előre megváltott ülőhely megváltásával látogatható, és a néző az ülőhelyét az előadás ideje alatt nem hagyhatja el.

A kulturális rendezvény céljára rendelt helyen megtartott ültetett koncertek – műfajtól függetlenül – tehát ezek szerint nem minősülnek zenés, táncos rendezvénynek, ezekre az eseményekre az egyéb kulturális események szabályait kell alkalmazni.

 

LAGZIK ÉS MÁS MAGÁNRENDEZVÉNYEK, FELLÉPÉSEK HOTELEKBEN ÉS ÉTTERMEKBEN

Ismét lehetőség lesz olyan lagzik és más magánrendezvények megrendezésére, amelyeken élőzene szól vagy DJ lép fel. Míg eddig kizárólag háttérzene szólhatott az éttermekben és hotelekben, mostantól akár könnyűzenei koncert is szervezhető ezekre a helyszínekre. A vendéglátó üzletben, hotelben megtartott fellépésen köteles maszkot viselni a fellépő is, ha nem rendelkezik védettségi igazolvánnyal. Ha azonban az étteremben, hotelben zenés, táncos rendezvényt tartanak, úgy az arra vonatkozó szabályokat kell majd alkalmazni. A maszk viselésére vonatkozó további szabályokat az étterem, hotel vezetője határozhatja meg, de a maszk viselése senki számára nem tiltható meg.

 

EGYÉB KULTURÁLIS ESEMÉNYEK

A zenés, táncos rendezvénynek nem minősülő kulturális eseményekre vonatkozó szabályok is tovább lazultak. Továbbra is igaz, hogy a kulturális eseményen fellépőként oltási igazolvánnyal nem rendelkező előadó is részt vehet, számukra a maszk használata továbbra sem írható elő. Ha a kulturális eseményt szabadtéren rendezik meg, és azon legfeljebb 500 néző van jelen, akkor a nézők számára nem kötelező az oltási igazolvány. Az ötszáz fő fölötti nézővel rendelkező kulturális eseményeken, illetve – a nézők számától függetlenül – a zárt térben megrendezett eseményeken továbbra is csak oltási igazolvánnyal rendelkező néző lehet jelen. A maszkhasználati szabályokat a rendezvény szervezője határozhatja meg. A maszkviselés az oltási igazolvánnyal rendelkező nézők számára nem írható elő, használata ugyanakkor senki számára nem tiltható meg.

 

Bővebben:

A részletes információk a 264/2021. (V. 21.) Korm. rendelettel módosított 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendeletben olvashatók el.

Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület

close

Hírlevél

Értesülj a legújabb tesztekről, interjúkról és kedvezményekről.

Dobosoktól - Dobosoknak