Factory Tour – Zildjian

red and white abstract painting

Gyárlátogatós sorozatunk második részében az egyik, ha nem a legjobb cintányérok készítőjének, a Zildjian gyárába látogatunk el.

1618-ban egy sikertelen alkémiai kísérlet következtében jött létre az a bronz ötvözet, amely minden egyes Zildjian cin alapját adja. Az összetételről viszont csak annyit tudhatunk, hogy kb 20-80 százalékban oszlik meg az ón és réz tartalma, de maga az eljárás hétpecsétes titok, olyannyira, hogy még a gyár saját emberei közül se léphet be mindenki az öntödébe, csak akik ezzel foglalkoznak. 

Hihetetlen látni és hallani, hogy már nyers állapotukban milyen hangot képeznek, és ez mind a “Zildjian titoknak” köszönhető. Természetesen a végső hangjukat a megmunkálás és formálás után kapják meg, ahogy az aranyló színüket is. 

AZONBAN! Azt gondolhatnánk, hogy miután elkészültek, egyből rákerül a logó és a védjegy, de addig még van egy fontos állomás, amin át kell menniük, ez pedig a tesztelés. Ugyanis minden egyes cintányérnak, még ha hangzásilag egyediek is – azonos cinek esetében is -, egy szigorú minőségi standardnak kell megfelelnie, hogy Zildjian cintányérnak lehessen hívni. Ezután érkezhetünk el csakis az utolsó állomáshoz, a védjegyezéshez és a márkázáshoz.

A Zildjian ebben is egyedi, ugyanis a védjegy mellé minden egyes cintányér egy egyedi azonosító számot kap, amellyel nem csupán egyedi értéket adnak minden cinnek, de még jobban bebiztosíthatják magukat a vásárlók abban az esetben, ha valami mégse stimmelne, illetve jobban tudják követni és kategorizálni a visszaküldések okát is. 

A gyárlátogatást lezárva lenyűgöző látni, hogy a Zildjian mennyire büszkén tartja a hagyományait, és mindeközben folyamatosan fejlődik a zenészek igényeihez igazodva. Ez is adja egyediségüket.

close

Hírlevél

Értesülj a legújabb tesztekről, interjúkról és kedvezményekről.

Dobosoktól - Dobosoknak