Factory Tour – DW

Van két betű a zenei világban, amit ha bármely dobos meghall, azonnal izgalom tölti el. Ez pedig a DW.

Gyárlátogatós sorozatunk e heti részében a DW Oxnardban található gyárába látogatunk el, ahol egy egészen különleges, mandulafából készült dobtest elkészítésének is a tanúi lehetünk.

A DW több, mint 40 éves történelme alatt folyamatosan azért dolgozott, hogy a dobosok minden igényét kielégítse, és a játékukat fejlessze, akár egyedi felkérések esetén is. Ezért kedvelt márka a világ legnagyobb dobosai és zenészei számára, mint például Dave Grohl.

Ahogy a juharfa testek esetében, most is a különlegesen kialakított furnér adja a testek alapját, melynek a magját több kisebb darabból raknak először össze, ezáltal elvezetve a feszültséget az anyagból, és a mérethez igazodóan szép, mély hangot adva. A furnért a présből kivéve egyből méretre vágják, majd a ragasztó adagolóba rakják, nehogy a száraz Dél-kaliforniai levegő miatt összemenjen, majd összeillesztik. Mint minden nagy nevű gyártó, a DW is egy titkos receptúrát használ, az ő esetükben ez a ragasztó.

Az összeragasztást követően ismét egy egyedi módszert alkalmaznak, vagyis először forró, 93 fokos présbe teszik 7 percre a testet, majd rögtön hideg présbe, ezáltal a ragasztó kikristályosodik és kőkeménnyé válik.

Fontos kiemelni, hogy a DW nem csupán a dobjainak minőségére fordít rendkívüli figyelmet, hanem a dolgozóira is. Ugyanis az előbb leírt eljárást végzők egytől-egyig veszélyes körülmények között dolgoznak, és évekig, aprólékosan képzik őket, precízen végig menve a folyamatokon. Nem csoda, hogy sokan vannak, akik már 30-40 éve itt dolgoznak.

Az összeillesztést követően következik a test méretre vágása, lecsiszolása, majd festése. Elsőként a maradék ragasztót csiszolják le gépi segítséggel, kívül és belül is, majd pedig még egyszer átcsiszolják kézzel, hogy sehol ne maradjon ragasztó. A váz alapozását követően egy másik csiszolóval kiegyengetik, hogy szép sima és egyenletes legyen. Itt már kezd úgy kinézni, mint egy dob, de még hátra van a festés és az utolsó simítások és ellenőrzések, melynek része, hogy egy gránitlapra fektetve fényt vezetnek rajta át, azt vizsgálva, hogy hol egyenetlen esetleg a vágás vagy a csiszolás. 

Bár egykor maguk a DW alapítói is kézzel készítettek mindent, a technológiát rendkívül hatékonyan használták ki a dobjaik készítésében, ezáltal tudnak a mai napig nem csupán jól hangzó, de nagyon jól kinéző dobokat is gyártani.

Csizmadia Kristóf

close

Hírlevél

Értesülj a legújabb tesztekről, interjúkról és kedvezményekről.

Dobosoktól - Dobosoknak