Sabian Factory Tour

Az elmúlt 40 év alatt a zenei világ evolúciója egy  hatalmas utat tett meg. Új irányzatok, stílusok jöttek létre, ezekkel új hangszerek, új hangzások is felbukkantak. És gyorsan. Ezzel a hirtelen változó világgal az iramot pedig csak azok tudják felvenni, akik mernek az ismeretlennel kísérletezni. Az olyan gyártók, mint a Sabian, akik gyárába a gyárlátogatós sorozatunk e heti részébe ellátogatunk.

A kanadai New Brunswickbe látogatunk el, ahol a Sabian cintányérok megálmodói és gyártói dolgoznak azon minden nap, hogy a legegyedibb hangzást biztosítsák a dobosok számára, akárhol is játszanak, a nagyszínpadi koncerttől, a garázs jammelésig. A gyár 40 éves fennállása óta formabontó designokat mutatott be, melyek a kinézetük mellett hangzásban is mindig kiemelkedőek voltak. Ilyen designok voltak a 8 oldalú 18”-es Rockagon Crash, vagy a manapság is sokat látott O-zone, vagy a modern kézi kalapálós módszert és a tradicionális antik török készítést ötvöző Big and Ugly.

A gyárnak két nagy különlegessége van. Az egyik, hogy az öntödéje szó szerint az út másik oldalán található. Itt már a kiöntéskor külön szedik az öntvényeket aszerint, hogy milyen cintányér fog készülni belőlük. A másik a “Csarnok”, ahol több tízezer, és van, hogy százezer cintányér található.

Az elkészítési módszerük különlegességét adja, hogy a megedzést követően kézzel vissza hajlítják a cineket, ezzel adva nekik egy alakmemóriát, mellyel a formába nyomás után egyenletesebb alakot tudnak adni neki. Még egy érdekesség, hogy vannak cintányérok, melyeket kézzel kalapálnak ki és ezekhez külön mintákat is használnak a megmunkálások alatt, hogy modell szerint a kívánt formát adják a cineknek. A kalapálás során egyenletesnek kell lennie a megmunkálásnak, hogy a kívánt hangot és minőséget elérjék. Azok a cinek, melyek fennakadnak a rostán, ismét mennek az olvasztóba, hogy újra megmunkálják őket. És nem csak a fennakadt cinek kerülnek újrahasznosításra, hanem a készítési folyamat alatt létrejövő melléktermék, mint a levágott szélek, legyalult darabok, stb. 

Rengeteg rajongója van a Sabian márkának a hangzási és formai különlegességek miatt, legyen szó bármilyen műfajról. A látogatásunkat befejezve pedig el kell mondanunk, minket is megnyertek.

close

Hírlevél

Értesülj a legújabb tesztekről, interjúkról és kedvezményekről.

Dobosoktól - Dobosoknak