Victor Wooten – The music lesson

Victor Wooten - The Music Lesson

Victor Wootent nem kell bemutatnunk. Egy igazi élő legenda, igaz, nem dobosként rója a köröket. Korunk egyik legnagyobb basszusgitárosa, tanítója és egy kiváló ember is.

Miért írunk róla és a The music Lesson című könyvéről egy dobosoknak szóló oldalon?

Először is azért, mert dobos és basszusgitáros kéz a kézben jár. Ez a két funkció adja a ritmus szekció alapját egy zenekarban, így van min osztozniuk.

Másrészt, ez a könyv a Zenéről szól, nem pedig a basszusgitározásról. Egy dobos ugyanolyan integrális része a Zenének, mint bármely más hangszeres. Ezenkívül a könyv egy igazi spirituális utazás, mely valószínűleg minden zenész számára hasznos és értékes olvasmány.

A fiatal Wooten

Victor Wooten fiatal basszusgitárosként mesél életéről és karrierjéről, akinek egy célja volt: a zenélésből élni és a Zenét élete középpontjába emelni.

Victor testvérei is zenélnek, így számára teljesen természetes volt ebben a közegben létezni. Édesanyja többször mondta neki: Te már születésed pillanatában tehetséges voltál, csak a világ még nem tud róla.

Amint ebből is kiderül, nagyon ösztönző, nyitott és támogató közegből indult, de ahogy teltek-múltak az évek, úgy érezte, hogy szakmailag megakadt. Nagyon jól játszott már ebben a fiatal korban is, mégsem volt képes átlendülni egy holtponton.

Az idegen

Wooten könyve tulajdonképpen erről a pontról indít és egyből meglepő fordulatot vesz. Egyik este, miközben ő alszik, megjelenik a lakásában egy idegen alak, akinek még kulcsra sem volt szüksége, hogy bejusson és azt állítja, Victor kérte meg őt, hogy jöjjön.

Mint kiderül, az idegen kiváló zenész, multi instrumentalista és spirituális tanító is. Több, mint egy hetet töltenek együtt, és Victor rengeteget tanul zenéről, életről és spiritualitásról egyaránt.

Szó esik a könyvben ritmikáról, timingról, groove-ról, technikáról, arról, hogy a csend mennyire fontos és meghatározó eleme a Zenének és még sok minden másról.

A tanítás

Döbbenten olvastam el a könyvet két nap alatt, alig bírtam letenni. Azt gondolom, rengeteget tanultam belőle én is. 

Ami számomra a legnagyobb tanítása volt, az az, hogy a Zene egy különálló entitás, amely átfolyik rajtunk az adott pillanatban, így segítvén a manifesztálódását általunk. Tulajdonképpen közvetítők vagyunk, akiken keresztül a Zene él, összekötve ezáltal bennünket visszamenve egészen az őseinkig, akik szintén ily módon cselekedtek.

Sokat tanultam belőle a Zenei alázatról is, ami, valljuk be, főként fiatalként, igen komoly kihívást jelent, amikor meg akarjuk mutatni, mennyire pengék vagyunk és meg akarjuk villantani az összes tudást 3 percben, amire képesek vagyunk.

Csak hát ez egyáltalán nem szolgálja a Zenét.

Melegen javaslom minden zenésztársamnak e könyv internalizálását.

Fazekas Csaba

close

Hírlevél

Értesülj a legújabb tesztekről, interjúkról és kedvezményekről.

Dobosoktól - Dobosoknak