Meghalt Taylor Hawkins

A zenei világ tegnap reggel egy rettentő hírre ébredt fel. Taylor Hawkins, a Foo Fighters legendás dobosa, aki 25 éven át oszlopos tagja volt a zenekarnak, 50 éves korában tragikus hirtelenséggel eltávozott közülünk. E sorokat írva is elszorul már a szívünk, hiszen nem csupán a zenei világ, hanem maga a Világ egy rendkívüli embert vesztett el, akinek energiája átjárta az összes arénát, stadiont és fesztivált, ahol felléptek. Virtuóz zenész, hihetetlenül kedves és közvetlen ember, férj, családapa és barát. Pontosan ezekért most nem gyászolni szeretnénk, hanem ünnepelni Őt, hogy velünk volt, hallhattuk, láthattuk, voltak, akik rajongóként még egy színpadot is megoszthattak vele.

1972. február 12-én látta meg a napvilágot a texasi Forth Worth-ben, ahonnan még gyermekkorában elköltöztek a kaliforniai Laguna Beach-re. A ‘90-es évek elején Sass Jordan-el dolgozott szorosan, majd Alanis Morisette turnédobosaként figyelt fel rá igazán a zenei világ az énekes “Jagged Little Pill” korszakában. A saját elmondása szerint, mikor meghallotta a “You Oughta Know” című számot egyből tudta, hogy be kell kerülnie a bandába. Még egy novemberi interjújában a Rolling Stone-nak csak annyit mondott, “Egyszerűen tudtam.” Hawkins a már említett dal és a “You Learn” videóklipjében is szerepelt.

A Foo Fighters-hez 1997-ben csatlakozott Dave Grohl felkérésére, miután a korábbi dobos, William Goldsmith belső konfliktusok miatt távozott a bandától. 25 éven át nem csupán a banda dobosa volt, hanem konkrétan a szíve és lelke is. Számtalan dal írásában vett részt, némelyeket maga énekelt fel, mint a banda 2005-ös single-jét, a Cold Day in the Rain-t vagy a 2017-es Concrete and Gold albumon hallható Sunday Rain-t. A Foo Fighters mellett pedig 2006-ban a szóló pályán is elindult a Taylor Hawkins and the Coattail Riders-el, mellyel 3 albumot is kiadtak. Olyan zenészekkel játszott együtt, mint Chris Chaney a Jane’s Addiction basszusgitárosa, akivel Alanis Morisette együttesében is együtt játszottak, Brian May és Roger Taylor a Queen-ből, Elliot Easton a Cars-ból, Perry Farrel, és persze legjobb barátja Dave Grohl is szerepelt a kiadott szóló művein. Emellett pedig a Chevy Metal nevű cover zenekarral, melyben Wiley Hodgden és Mick Murphy barátai frontemberként zenélt, és 2014-ben kiadták a Birds of Satan című albumot. A COVID pandémia alatt pedig Dave Navarroval és Chaney-vel együtt megalkották az NHC-t és Taylor otthoni stúdiójában fogtak munkának. Első albumuk ebben az évben fog megjelenni.

Grohl a 2021-es önéletrajzában legjobb barátjának és “társtettesének” nevezte Taylort. Ahogy írta, “Mialatt Alanis Morisette dobosa volt, jóval még mielőtt egy Foo Fighter lett volna, folyamatosan egymásba botlottunk fesztiválok backstage-eiben a világ körül, és annyira nyilvánvaló volt, hogy van köztünk kémia, hogy még maga Alanis is megkérdezte tőle egyszer, ‘Mit fogsz tenni, ha Dave megkér, hogy a dobosa legyél?’”. “Félig Beavis és Butthead, félig Dumb és Dumber, egy nagy hiperaktív Pariliament Lights és légdobos keveréke voltunk, akárhova mentünk.” írta Dave.

Bár sosem volt kimondva, de Taylor mindig is Dave mellett a Foo Fighters másodhajósa is volt. Nate Mendel, a banda basszusgitárosa elmesélése alapján, miután megérkezett a zenekarba, az akkor kissé “selejtes” zenekarban először aklimatizálódott, majd felvetette, hogy “Na várjatok, mi lenne, ha jók lennénk?”. “Miért nem tanulunk meg bandaként jobbak lenni és jobban figyelni arra, hogy élőben mit is csinálunk?” mesélte egy nemrégi Rolling Stone interjújában a basszeros. 

“A dobos széke egy kemény hely. Ő az első, akit kirúgnak. Őt veszi elő elsőnek mindenki, mikor azt mondják, ‘Ma este szarok voltunk, mert Ő szar volt.’ A dobos valóban a zenekar WC-je, de egy bizonyos szinten ez a legfontosabb meló is. A Te dolgod, hogy a banda pulzusa legyél.” mondta Hawkins egy 2020-as interjújában a Rolling Stone-nak.

Ég veled Legenda! Már a többiekkel együtt tartod az ütemet odafent.

Borító fotó forrása – 24.hu

close

Hírlevél

Értesülj a legújabb tesztekről, interjúkról és kedvezményekről.

Dobosoktól - Dobosoknak