Ludwig Factory Tour

Ludwig Drum Factory

Mi a közös Ringo-ban, Max Roach-ban, Joe Morello-ban, Ginger Baker-ben, John Bohnam-ben, Alex Van Halen-ben, vagy Keith Moon-ban? Egy név: Ludwig.

Gyárlátogatós sorozatunk e heti részében a legendás Ludwig gyárba látogatunk el és kísérjük végig a dobok születésének útját.

1909-ben nyitotta meg kapuit a Ludwig gyár Chicago-ban, ahonnan 75 évvel később, 1984-ben átköltöztek Észak-Karolinába, magukkal hozva az eszközeik és folyamataik nagy részét. A bútorgyártás akkori fellegvárában úgy gondolták, hogy még jobban el tudják majd sajátítani a famegmunkálás rejtélyeit ebben a környezetben, és ennek köszönhető, hogy ugyanolyan dobokat tudnak a mai napig elkészíteni, mint amilyeneket hajdanán.

Ennek pedig bizonyosságot is ad, hogy a ma is elkészülő modelleket is még ugyanúgy hozzák létre, mint 100+ évvel ezelőtt. Nem is csoda, hogyha a fenti említett dobosok közül összehasonlítunk csak kettőt, nagy az esélye, hogy ugyanazt a típusú dobszerkót nyüstölik mindeketten évtizedes eltéréssel. Egy másik bizonyíték erre, hogy azok a formák, melyekbe a testeket alakítják ki, pontosan ugyanazok, amelyeket a Chicago-i gyárból hoztak magukkal a ‘80-as években. És nem csupán a formák múzeális darabok, hanem fúrók is, melyekkel a babák helyeit fúrják ki. Tökéletesen lehet vele dolgozni bármelyik dobtesten, ugyanis a váz több méretre is állítható, hogy beleférjen a legnagyobbtól kezdve a legkisebb test is. A gépi megmunkálás mellett még mindig találhatunk olyan folyamatokat, mint a burkolás, melyet a mai napig kézzel végeznek el, pontosabban végez el a gyár egyik veterán szakembere, akinek a precizitása egy modern gépével ér fel. 

A dob gyártásának utolsó állomásához érve egy ismerős eljárással találkozunk, a gránitlapon történő ellenőrzésével. Ami itt azonban kiemelendő, hogy az ellenőrök egytől egyik dobosok, ugyanis ők a zenészek szemszögéből tudják megvizsgálni a kész terméket, tudják, hogy mi az, ami egy dobosnak kell.

A Ludwig gyárának látogatása felér egy időutazással is, hiszen nem csupán azokat a dobokat láthattuk, melyek legendákat kísértek végig, és kísérnek a mai napig, hanem elkészítésük technikájával is betekintést kaphattunk, miként születtek ezek a páratlan hangszerek a múlt század eleje óta.

Csizmadia Kristóf

close

Hírlevél

Értesülj a legújabb tesztekről, interjúkról és kedvezményekről.

Dobosoktól - Dobosoknak