A legrégebbi dobgyár az USA-ban

Noble & Cooley

Nem titok, hogy egy vállalkozás fenntartása, és sikerre vivése egy piszok nehéz dolog, még akkor is, ha csak 10-20 éves távlatban beszélünk, nem hogy 160-ról. Pedig a Noble & Cooley már ennyi ideje áll fenn, túl élve két tűzvészt és megannyi világ válságot. Sőt, ez utóbbiak még inkább pozitívan is hatottak rá.

A Massachussets állambeli gyárat már 7 generáció óta egy család működteti. Jay és Nick Jones, apa és fia egy maréknyi alkalmazottal együtt, főleg saját kezükkel mennek végig a dobok gyártásának kb 37-38 állomásán, sokszor olyan eszközökkel és eljárásokkal, melyeket a gyár 1854-es alakulása óta használnak. És bár a világ egyik legjobb hangszerei születnek itt, amelyeken olyan legendák is játszottak, mint Phil Collins, rendkívül időigényes, amíg elejétől végéig elkészül egy dob.

Más márkáktól eltérően a Noble & Cooley-nál nem több réteg összeragasztásával készítik a dobtesteket, hanem egy deszkából, melyet egy 150 éves öntött vasból készült gőzölőben puhítanak fel, mielőtt megformálják és három-három és fél hétig a formában hagyják ragasztás előtt.

Majd ezt követően ragasztják össze a végeket és kerülnek fel a tartó gyűrűk is, ami után újra egy formába kerülnek, amiben 24 órát töltenek. Ha csak belegondolunk, hogy már egy nagyüzemben gyártott dob elkészítése is mennyi időt vesz igénybe, egyből érezzük, hogy mekkora időigényt is jelent ez. De a minőségi munkának ára van, és a N&C csak és kizárólag a legjobb minőséget nyújtja.

Arra gondolhatnánk most, hogy már a kezdetektől fogva minőségi hangszerek gyártásával foglalkoznak. Pedig a N&C egyik alapítója, Sylas Noble 1853-ban még csupán a saját konyhájában készített gyerekeknek játék dobokat karácsonyra. Csak miután összehozta őt a sors Jay és Nick ősével, James P. Cooley-val, aki meggyőzte róla, hogy ebből még egy jó üzlet is lehet. A játékok mellett azonban a történelemben is részük volt. Ugyanis az amerikai polgárháború idején a Unio-s sereg számára gyártottak dobokat, melyekkel a csatatéren parancsokat közvetítettek.

Az egyik ilyen dob, melyet a Gettysburg-i csata után találta meg egy katona, a mai napig megtalálható a múzeumukban. A gyár két alkalommal is leégett, de mindkétszer ugyanott építették újra, ahol 1889. óta állt. És bár már évente akár 80.000 terméket is gyártottak, ezek javarésze főleg játék dobok voltak. Egészen az 1980-as évekig kellett a világnak várnia, hogy elinduljon a cég hangszer divíziója, amikor is a legtöbb játékgyártó már tengeren túlra kezdett költözni. A cég a tűzvészeken kívül az eddigi legnagyobb válságokból is győztesként jött ki. Az 1929-33-as Nagy gazdasági világválság idején is rengeteg megrendelésük volt, csakúgy mint a jelenlegi pandémia alatt.

A Noble & Cooley a hangszerek minősége és hangzása miatt nagyon kedvelt a zenészek körében, azonban még egy tényező van, ami annyira kedvelhetővé teszi őket. Ez pedig, hogy fontosnak tartják az emberi kapcsolatokat is. Amikor tudják, hogy egy adott dob, amit éppen elkészítettek pontosan kinek, vagy melyik boltba fog menni. Ezt, ha nagyüzemben dolgoznának már nem biztos, hogy meg tudnák tartani, ezért is tartják meg jó szokásukat, és a hagyományok útján dolgoznak továbbra is.

Fotó forrása: www.noblecooley.com

Csizmadia Kristóf

close

Hírlevél

Értesülj a legújabb tesztekről, interjúkról és kedvezményekről.

Dobosoktól - Dobosoknak