Ritmo Piknik Miskolc – Nyisd ki a füled!

Ritmo Piknik - Miskolc

Idén négy napra Debrecenbe költözik a Ritmo Piknik világzenei fesztivál!

Napközben családi programokkal, változatos workshopokkal várunk, esténként pedig koncertekkel, a legjobb világzenészekkel élheted át a felfedezés élményét: április 22-én és 23-án megtöltjük a várost zenével. 

Április 22-én a Babcsán projekt zenésíti meg magyar költők verseit, a Babra tradicionális délszláv muzsikát csempész a színpadra, majd az Etnorom cigányzenéjére és a Bohemian Betyars őrült dalaira rophatod.

Április 23-án délelőtt a Szinva színpadon Paár Julcsi – Hangoló mesekoncertje varázsolja el a legkisebbeket, a Bélaműhely pedig Hangszercséplő workshopra vár minden korosztályt. Este a Dalinda aranyhangú a cappella triója lép fel, akiket a zenéjében jazzt és folkot ötvöző Dresch Mihály Ballance Trio követ. Az Erzsébet térre a Hét Hat Club világjáró zenészei hozzák el Kelet-Európa dallamait, a napot pedig a MORDÁI borzongató, népzenei ihletésű dalai zárják.

Programajánlónk:

Dalinda

A Dalinda egy háromtagú a cappella formáció, állandó tagjai Nádasdy Fanni, Paár Julianna és Tímár Sára énekesnők. A Dalinda tagjai autentikus magyar népdalokat adnak elő többszólamú, a cappella énekkel – énekelnek szerelemről és szerelmi bánatról, anyaságról és gyászról, énekelnek vicces és szívfájdítóan szomorú dalt is. 

Dalaik frissek, személyesek, de közben nem veszítenek semmit eredeti erejükből sem. Mindhárom énekes elkötelezett a népi kultúra felé, talán ebből fakad feldolgozásaik magabiztos játékossága. 2015 óta aktívan koncerteznek, a megannyi magyarországi állomás mellett már Kínában, Mongóliában és Indiában is felléptek, és a 2020-as WOMEX versenyprogramjába is bekerültek. Most a Ritmo Pikniket hódítják meg modern népdalaikkal.

Dresch Mihály Ballance Trio 

A világhírű Dresch Mihály a magyar etnojazz egyik legismertebb alakja, aki a nyolcvanas évek óta biztos kézzel és virtuozitással, de soha nem múló kísérletező kedvvel nyúl hangszereihez. A zenei különutasként aposztrofált alkotó erőfeszítéseit idén Kossuth-díjjal is jutalmazták. Dresch több formációban is zenél, az idei Ritmo Pikniken Bognár András nagybőgős és Horváth Áron cimbalmos kísérik sodró erejű élő fellépését és Lőrincz Hortenzia énekel. 

Paár Julcsi – Hangoló: Kerekerdő

Paár Julcsi – Hangolója mesekoncertet hoz a Ritmo Piknikre. A zeneterápiában is jártas énekesnő által vezetett formáció varázslatos történetekkel, népzenei ihletésű dalokkal bűvöli el a közönség fiatalabb és idősebb tagjait, akik aktív szereplőivé válhatnak az koncertnek.

Paár Julcsi a Zeneakadémia után kezdett zeneterápiával foglalkozni. Saját gyerekei születése után Csernók Klára hegedűszójával, Papp Endre brácsájával, Szabó Dániel cimbalmával, Bognár Ádám bőgőjével és Csiki Gergely táncával kiegészülve indított interaktív népzenés foglalkozásokat – így született meg a Kerekerdő műsor és lemez. Ha családbarát, délelőtti programot keresel, bízd magad Julcsira!

RitmusLabor

A RitmusLabor Ütős Kalandja kifejezetten gyerekeknek és családoknak szól, akik egy játékos történet keretein belül bolygónk legérdekesebb ütőhangszereivel és ritmusaival ismerkedhetnek meg. Mivel az ütős hangszerek megszólaltatása nem igényel különösebb előképzettséget, ezért pillanatok alatt önfeledt élményben lehet része a legkisebbeknek is, ami eltér a megszokott gyerekeknek szóló zenés foglalkozásoktól.

Etnorom

Az egykor a Kalyi Jag-gal világhírűvé vált énekespár, Balog József és Künstler Ágnes alapította meg az Etnoromot, amely 15 éve keresi a szatmári oláh cigány zene új útjait. Hagyományt ápolnak, kísérleteznek, felfedeznek és közben mindig a szívhez és a lábhoz szólnak. Az európai roma hagyomány számtalan forrásából merítő Etnorom az elmúlt évtizedben temérdek magyar és európai fesztivált járt be, most pedig a Pikniken várják a táncolni vágyó közönséget.

close

Hírlevél

Értesülj a legújabb tesztekről, interjúkról és kedvezményekről.

Dobosoktól - Dobosoknak