Mapex Pro M Classic

Ezer éve a földlakók még szentül meg voltak győződve arról, hogy a Föld lapos, ötszáz éve pedig az elfogadott tudományok szerint az volt az álláspont, miszerint a Nap kering a Föld körül. Úgy húsz évvel ezelőtt pedig a dobosok – és a hangszergyártók nagy része is – biztosra vették, hogy a 22” átmérővel rendelkező lábdobok maximális (ideális) testhossza 16”, és ennél hosszabbat nem érdemes (talán nem is szabad) építeni. Azután, ahogyan a bolygónkat övező teóriák, úgy a dobokkal kapcsolatos nézetek is megváltoztak, és ma már nem ritka, hogy a középkategóriában is kínálnak extra hosszú lábdobokat, amint azt a jelen írásban tárgyalandó PM4266U kódjelzésű Mapex Pro M Classic szett tartalma is jelzi.

A testek

Amint a bevezetőben is írtam, itt bizony egy – ma még – különleges méretűnek számító 22×20” fúratlan lábdobot, egy szintén furat nélküli 12×9” felsőtamot, egy 16×16” állótamot és 14×7” pergődobot (azért méretét tekintve ez sem piskóta) rejtenek a kartondobozok. Lássuk be, ez így nem rossz ötlet, hiszen mindannyian ismerünk olyan dobosokat, akik a „normális” 2 felsőtamos dobfelszerelésük egyik tamját gyári csomagolásban hagyják a szekrény alján porosodni, mivel azt úgysem használják…

Mint azt néhány éve már megszokhattuk, a Pro M dobok teljes egészében észak-amerikai juharfából készülnek, a testek egységesen 7 rétegből épülnek fel, ám amíg a lábdob 7,2 mm, addig a tamok és a pergő 5,8 mm vastagságúak. A felfekvő élek 45 fokos letörése az első (legkülső) rétegnél kezdődik, ami esetenként apróbb gondokat okozhat a hangolásnál, de erről majd később. A felfekvő élek egyébként nagyon szépen kidolgozottak, és meglehetősen élesek, ami a „minél kisebb felületen érintkezik a bőr a testtel, annál szebben rezonál” alapelv figyelembe vételével igazán nem hátrány. A testek kör alakja kifogástalan, a tükörfényesre pácolt-lakkozott felület pedig a sokatmondó „Red Wood Fade” fantázianév alatt sötétbarnából vöröses-sörszínbe átmenő, a fa erezetét remekül visszaadó, rendkívül impozáns látványt nyújt.

A Remo, mint a Mapex „házi dobbőr-szállítója” néhány éve már Kínában is készíti méltán népszerű termékeit, ami jelen esetben nagy előny, hiszen nincs gond a bőrök nagy távolságra való szállításával. Minden testre Remo UT típusú püfölő-felületet szerelhetünk fel, a lábdobra ütő- és rezobőrként is Powerstroke 3 (a frontbőr persze fekete, jókora fehér Mapex felirattal) utánérzés a gyári kínálat, a tamokra Ambassador Clear jellegű (alul-felül egyforma), míg a pergőre Ambassador Coated ütő-, és Ambassador Snare hasonmás rezonáns bőr helyezhető fel.

A vasak

Az egyik legfontosabb kritérium manapság a tamok és a pergő káváival kapcsolatos, és a Mapexnél ezt nagyon átgondoltan oldották meg: 2,3 mm vastag, kifogástalanul krómozott kávák segítségével nincs problémánk a hangolódással. A felsőtam tartója a megszokott gömbcsukló/L-kar megoldásban atombiztosan tartja a tamot a megfelelő pozícióban, az állótam padlóval érintkező gumilábai pedig rugós betétet kaptak, amelyek – mivel elnyelik a színpad rezgéseit – nem engedik elmozdulni állótamunkat. Állítólag a test rezonanciáját is elősegítik, de erre azért nem vennék mérget. Mindenesetre az összes csavarház (baba) alatt is vékony műanyag lapok választják el a fát a fémtől, ami ugyanannyira szokványos ma már, mint a hangolócsavarok alatt elhelyezett műanyag alátétek.

Minthogy ez egy középkategóriás dobfelszerelés, a szett árában benne foglaltatik a teljes állványzat is, ez esetben – a megszokottól eltérően – három (!) darab gémes cintányérállvány, lábcin-, pergőállvány, illetve lábgép található a csomagban. Ha már cintányérállvány, akkor a fúratlan lábdob mellé dukál egy darab, kombinált tamtartó/gémes szár befogadására képes TS960A jelű, amely amúgy a Mapex profi hardver-szériájából való, és valószínűleg egy 1,5 méter átmérőjű parabolaantennát is biztonsággal megtartana 120 kilométeres szélben…

Ehhez társul még kettő a B550A típusból, amelyek szintén nagyon jól használhatóak, minden csövön memóriabilinccsel, csak hogy mindig ugyanúgy lőhessük be cintányérjaink magasságát. Az S550A pergőállvány dőlésszöge ugyan nem fokozatmentesen állítható, de a meglehetősen sűrűn rovátkolt racsni valójában nem hagy maga után sok kívánnivalót, ráadásul a padlón való csúszkálás is kizárt (ez egyébként az összes állványra jellemző). A H750A jelzésű lábcinállvány lábai – ma már ez is természetes – simán körbeforgathatóak a taposólap körül, és a rugó feszessége is sok-sok fokozat mentén állítható megfelelően keményre/puhára, működésére nem lehet panasz, simán, zajmentesen továbbítja a taposásunkból eredő mozgási energiát.

Ami külön fejezetet érdemelne, az a P750A lábgép, de most csak röviden: anno volt egy 2002-ben gyártott ugyanilyen típusú lábgépem, amivel alapvetően elégedett voltam, de ehhez a mostani kiadáshoz képest az csak amolyan bóvli játékszernek tűnik. A jelenlegi fejlesztés duplaláncos, telitalpas, a különböző összetevők (taposólap dőlésszöge, rugó feszessége, stb.) mind egymástól függetlenül beállíthatóak, az egész pedál pedig játék közben a legprofibb lábgépekkel is felveszi a versenyt. Ja, és az a három részből (filc, műanyag, fa) összeállított ütőfej már csak hab a tortán…

A hangok

Úgy tűnik, a Mapex tervezői az életüket tették fel arra, hogy a lehető legteljesebben rezonáló testeket állítsák elő. Ez a felhasználó szempontjából lehet előny, de akár hátrány is, lássuk tehát, mit mutatnak a tapasztalatok.

A lábdob első ütésre lenyűgözően szól. A 22” átmérőből adódó alaphang a 20” testhosszal kombinálva már kézzel megkocogtatva is brutál mélyeket hoz, és „rendesen”, tehát lábgéppel megszólaltatva adja azt a jól ismert „kosárlabda” hangot, amit egy, a frontbőrre vágott rezólyuk azonnal korrigál, és íme: van egy rettentő hangos, szépen zengő lábdobhangunk, ami esetlegesen még párnával, eltérő típusú bőrökkel tovább finomítható. Nem lesz sok gondunk vele, az biztos.

A 12X9” méretű fúratlan felső-, és 16×16” állótam gyári bőrökkel is tökéletesen kiszolgálja az átlagos használati igényeket, a vékony testek gyönyörű rezonanciákkal és rendkívüli hangerővel (őszintén szólva nem emlékszem, hallottam-e a Pro M-nél hangosabb dobot életemben) hálálják meg a törődést, de mint az elején írtam, az első rétegnél kezdődő felfekvő élek miatt az állótam hangolása trükkös lehet gyakorlatlan kezekben. Jelesül: némi méretbeli pontatlanságból adódóan a 16”-os bőrök nehezen illeszthetőek középre a testen, úgyhogy némi türelem és kitartás szükségeltetik a művelethez. A bőrökről még annyit, hogy bár a gyári bőrök is megfelelnek az általános elvárásoknak, de részemről a Clear Emperor ütőbőrökkel elérhető nagyon telt, és a dupla réteg miatt kissé melegebb hang volt a nyerő, különös tekintettel a lábdob kvalitásaira.

Egy ilyen szetthez komoly méretű pergő dukál, és bizony a Mapex okos szakemberei nem hibáztak. A 14×7” méret pompásan illik a többi test mellé, nem fenyeget a „sovány” hang veszélye, a teltség nagyszerű egyensúlyban van a kristályos indulóhanggal kávás megütések esetében csakúgy, mint káva nélküli játék során. A 10 hangolócsavar nagyon precíz hangolást tesz lehetővé, az ún. „Gladstone” típusú sodronyváltó pedig megbízhatóan működik, és könnyen kezelhető. Hangerőben természetesen itt sem szenvedünk hiányt, és az egész szett nagyon egységesen szól.

Összegzés

Nehéz belekötni ezen a cuccon bármibe, de egy dolog azért nem hagy nyugodni. Középkategóriában ma már majd’ minden gyártó gumibetéttel látja el a lábdob káváját fogó karmokat, amelyek így egyrészt biztonságosan tartják a hangolást, másrészt nem karcolják össze a lakkozott kávát. A Pro M szettnek ez az egyetlen olyan eleme – mármint a gumibetét hiánya – , ami szemet szúr, és mivel filléres apróságról beszélünk, igazából nem is értem  a dolgot. Mapexék lelke rajta…

Röviden és tömören: pop/punk/rock dobos kollégák, itt az alkalom, hogy látványos, nagyon hangos, és nagyon szépen megszólaló, a következő 30 évben biztosan problémáktól mentesen üzemelő hangszer kerüljön a birtokunkba, aminek egyetlen porcikája sem lesz felesleges. A Pro M Classic szett mind szolgáltatásai, mind pedig megjelenése okán méltán lett a középkategória egyik vezető hangszere, hiszen megfizethető áron kapunk nagyon magas színvonalú szerkót, ami mai világunkban kezdőknek és profiknak egyaránt fontos lehet.

Pálóczi-Horváth Csaba

Fotó forrása: https://www.musicradar.com/reviews/drums/mapex-pro-m-la-kit-146881

close

Hírlevél

Értesülj a legújabb tesztekről, interjúkról és kedvezményekről.

Dobosoktól - Dobosoknak