Ritmo Piknik Debrecen – Nyisd ki a füled!

Idén négy napra Debrecenbe költözik a Ritmo Piknik világzenei fesztivál!

Napközben családi programokkal, változatos workshopokkal várunk, esténként pedig koncertekkel, a legjobb világzenészekkel élheted át a felfedezés élményét. Április 29. és 30., valamint május 4. és 5. között is megtelik a város zenével. 

Április 29-én a Dalinda aranyhangú a cappella triója, a Nasip Kismet török pszichedelikus folk rockja, a Los Orangutanes karibi-kolumbiai tánczenéje, valamint VENI fúziós népzenéje bűvöl el.

Április 30-án a Paár Julcsi – Hangoló mesekoncert, az indiai dallamvilágú Bognár Szilvi Sextet, az etnojazzes Dresch Mihály Ballance Trio, az Etnorom cigány világzenéje és a PASO – Pannonia Allstarts Ska Orchestra lüktető ska-ja vár. 

Ha az áprilisi programról lemaradnál, ne csüggedj: május elején még két napra elmerülhetsz a Ritmo Piknik koncertjeiben. Május 4-én a Víztoronykertben a Mordái borzongató, kísérletező népzenéje csendül fel, május 5-én Sena Worlasival kiegészülve kalandozik a kortárs afrikai popzenében. Mindkét estét egy-egy pörgős DJ-szettel zárhatod le!

Programajánlónk:

Dalinda

A Dalinda egy háromtagú a cappella formáció, állandó tagjai Nádasdy Fanni, Paár Julianna és Tímár Sára énekesnők. A Dalinda tagjai autentikus magyar népdalokat adnak elő többszólamú, a cappella énekkel – énekelnek szerelemről és szerelmi bánatról, anyaságról és gyászról, énekelnek vicces és szívfájdítóan szomorú dalt is. 

Dalaik frissek, személyesek, de közben nem veszítenek semmit eredeti erejükből sem. Mindhárom énekes elkötelezett a népi kultúra felé, talán ebből fakad feldolgozásaik magabiztos játékossága. 2015 óta aktívan koncerteznek, a megannyi magyarországi állomás mellett már Kínában, Mongóliában és Indiában is felléptek, és a 2020-as WOMEX versenyprogramjába is bekerültek. Most a Ritmo Pikniket hódítják meg modern népdalaikkal.

Dresch Mihály Ballance Trio 

A világhírű Dresch Mihály a magyar etnojazz egyik legismertebb alakja, aki a nyolcvanas évek óta biztos kézzel és virtuozitással, de soha nem múló kísérletező kedvvel nyúl hangszereihez. A zenei különutasként aposztrofált alkotó erőfeszítéseit idén Kossuth-díjjal is jutalmazták. Dresch több formációban is zenél, az idei Ritmo Pikniken Bognár András nagybőgős és Horváth Áron cimbalmos kísérik sodró erejű élő fellépését és Lőrincz Hortenzia énekel. 

VENI

Mielőtt zenélni kezdett volna, VENI, azaz Szász Veronika klasszikus zenét és képzőművészetet tanult, kórusokban énekelt és több zenekar projektjeiben is közreműködött. VENI zenéjében megnyugtató vokáljával klasszikus népzenei motívumokat idéz fel, miközben a szellős popzenét és némi elektronikával keveri. Előadásai során nagy hangsúlyt helyez az improvizációra is, hogy zenekarával az eklektikus műfajú darabjait úgy szólaltassa meg, ahogyan azt a pillanat ihletettsége hívja.

Nasip Kismet

A zenekar Arif Erdem Ocak Budapesten élő török származású előadóművész szerelemprojektje. Ocak még 2010-ben költözött Magyarországra, hogy szólókarrierbe kezdjen. A Nasip Kismet alapításakor a török népzene kortárs értelmezései felé fordult, az eredmény pedig önmagáért beszél: folk és pop találkozása, intenzív gitár- és ritmusszekció, pszichedelikus dallamok idézik fel Anatólia jelenét és múltját.

Los Orangutanes

Rázódj bele a Los Orangutanes kelet-európai fúziós cumbiájába! A banda minden szempontból jó mix – magyar, perui, uruguayi tagjaik játszanak még többek közt az Irie Maffiában, a Besh o droMban és a Zubolyban is. Ráadásul olyan műfajt képviselnek, ami karibi-kolumbiai, fúvós alapú népi tánczenére épít, de magába olvaszt mindent, ami szembejön. Találkozz a cumbia fenegyerekeivel a Ritmo Pikniken!

Paár Julcsi – Hangoló: Kerekerdő

Paár Julcsi – Hangolója mesekoncertet hoz a Ritmo Piknikre. A zeneterápiában is jártas énekesnő által vezetett formáció varázslatos történetekkel, népzenei ihletésű dalokkal bűvöli el a közönség fiatalabb és idősebb tagjait, akik aktív szereplőivé válhatnak az koncertnek.

Paár Julcsi a Zeneakadémia után kezdett zeneterápiával foglalkozni. Saját gyerekei születése után Csernók Klára hegedűszójával, Papp Endre brácsájával, Szabó Dániel cimbalmával, Bognár Ádám bőgőjével és Csiki Gergely táncával kiegészülve indított interaktív népzenés foglalkozásokat – így született meg a Kerekerdő műsor és lemez. Ha családbarát, délelőtti programot keresel, bízd magad Julcsira!

RitmusLabor

A RitmusLabor Ütős Kalandja kifejezetten gyerekeknek és családoknak szól, akik egy játékos történet keretein belül bolygónk legérdekesebb ütőhangszereivel és ritmusaival ismerkedhetnek meg. Mivel az ütős hangszerek megszólaltatása nem igényel különösebb előképzettséget, ezért pillanatok alatt önfeledt élményben lehet része a legkisebbeknek is, ami eltér a megszokott gyerekeknek szóló zenés foglalkozásoktól.

Bognár Szilvia Sextet

Bognár Szilviát más formációkból vagy szóló projektjei kapcsán sokan ismerhetik: az egyik legkeresettebb magyar népdalénekes most új formációban lép fel. A világzene bábeli rengetegében vezeti biztos kézzel a hallgatót: a nem éppen szokványos, új formáció dalkincsében összeér az indiai és a magyar népzenei világ, hogy aztán némi jazzel kiegészülve csendüljenek fel a magyar, görög, bolgár, cigány népdalok.

Etnorom

Az egykor a Kalyi Jag-gal világhírűvé vált énekespár, Balog József és Künstler Ágnes alapította meg az Etnoromot, amely 15 éve keresi a szatmári oláh cigány zene új útjait. Hagyományt ápolnak, kísérleteznek, felfedeznek és közben mindig a szívhez és a lábhoz szólnak. Az európai roma hagyomány számtalan forrásából merítő Etnorom az elmúlt évtizedben temérdek magyar és európai fesztivált járt be, most pedig a Pikniken várják a táncolni vágyó közönséget.

Pannonia Allstars Ska Orchestra – PASO

A Pannonia Allstars Ska Orchestra már eddigi pályafutása során is olyan életutat járt be, ami kevés hazai zenekarnak adatik meg: a zenekar pillanatok alatt jutott el az underground

kluboktól a Sziget Nagyszínpadáig. Zenéjükben a karibi hangulat, a lüktető ska, a füstös reggae, a hazai népi ízek és a sodró balkán témák keverednek: ezek bombabiztos elegye minden körülmények között működik, ráadásul egy tavaszi éjszakán különösen jólesik. 

Mordái

Az Mordái súlyos, borzongató folk rock dalainak alapját a ‘70-es évek kísérletező népzene-feldolgozásai adják. A zenekar tagjai (köztük Porteleki Áron és Nóvé Soma) több népzenei, experimentális és alternatív formációban is bizonyították már tehetségüket. Zenés kisfilmjük a tavalyi Budapest Ritmon-n debütált, amelyet Reisz Gábor és Szimler Bálint párosa rendezett: a kísértetiesen kivilágított hotelszobákban játszódó látomás tökéletesen visszaadja azt az hangulatot, amelyet dallamviláguk teremt.

Sena x Worlasi

Senának totemállata a kaméleon, ami nem véletlen, az átváltozás művészetében mindketten verhetetlenek. Legyen szó reggaeről, hiphopról, akusztikus bluesról, Sena Dagadu mindegyik műfajban otthonosan mozog. Az Irie Maffia énekesnője már évek óta egyre jobban érdeklődik a kortárs afrikai zene iránt: ezt mutatják a feltörekvő ghánai énekessel, Worlasival készített közös dalai is, amiket most a Ritmo Pikniken játszanak majd el.

Cyborg Templar DJ-szett

Cyborg Templar immár több mint 19 éve a magyar zenei szcéna egyik meghatározó DJ-je. 8 évig az EstFm és a Radio Café 98.6 zenei szerkesztője volt, később a Mixgar nevű social jukebox zenei tanácsadója lett. Az utóbbi években kávézók, éttermek és boltok playlistjeit szerkeszti. Több mint 20 éve gyűjt és játszik vinyl-eket, elsősorban jazzt, soult, funkot és különböző kultúrák zenéit keresi a régebbi és a mai elektronikus zenék közt is.

close

Hírlevél

Értesülj a legújabb tesztekről, interjúkról és kedvezményekről.

Dobosoktól - Dobosoknak