A világ legnagyobb dobbszettje

Dr. Mark Temperato

Sok érdekességgel találkoztunk már. Gyárak, ahol a mai napig évszázados technikát használnak hangszerek elkészítésére, mezőn, tehenek között doboló zenészt, és persze papírvékony cintányérok az 1930-as évekből, melyek a mai napig ugyanúgy szólnak, mint mikor először került rá a márkajelzés. Na de egy több mint 800 darabból álló dobszett, amelyet tökéletesen meg lehet szólaltatni, na a mellett mi sem tudtunk elmenni.

Első ránézésre Dr. Mark Temperato egy átlagos ember is lehetne. A New York állambeli Lakeville-ben él és gyakorolja hivatását, mint lelkész. De amivel Dr. Temperato igazán kitűnik, az a dobszettje, amivel még 2011-ben a Guiness Világrekordok könyvébe is bekerült. Ekkor még “csupán” 340 darabból állt a hatalmas szerkó, de a Tiszteletes nem állapodott meg ennyinél, hanem az elmúlt évtizedben 813 darabra bővítette a szettet, ami a dobok, tamok, és cinek mellett gonokkal, és egyéb ütős hangszerekkel is kiegészül. 

De jogosan merülhetnek fel azok a kérdések, hogy hogyan lehet rajat játszani, és hogyan lehet szállítani? LEHET-E egyáltalán szállítani? A válasz, igen, lehet szállítani, és játszani is lehet rajta. Bár nem könnyű, a szállítását manapság egy 18 kerekes teherautóval oldják meg, és az összeszerelése is 15 órába tart négy embernek. A dobokon való játszáshoz pedig egy speciálisan elkészített székre van szükség, ami abba a magasságba emeli a zenészt, amiben a megszólaltatni kívánt hangszerek vannak. De még így is, ahhoz hogy a szett minden darabját megszólaltassa, 1 óra kellene hozzá. 

A dobszettnek egy másik funkciója is van, ugyanis nem csupán az istentiszteletek egyik meghatározó eszköze Dr. Temperato számára, hanem a gyülekezetébe is így hívja az embereket. És bár jelenleg egy időre felhagyott a szett bővítésével, ki tudja, talán egy nap eléri az 1000 darabot is.

Fotók forrásai: nerdist.com,

close

Hírlevél

Értesülj a legújabb tesztekről, interjúkról és kedvezményekről.

Dobosoktól - Dobosoknak