THE POLICE = STRONG DRUMMER

Stewart Copeland

Ha azt írom, hogy ez a dobos az egyik legrégebbi Tama dob endoser, és egy olyan trióban játszott ami zeneileg megváltoztatta, forradalmasította és lázba hozta a világot, plusz emellett filmzenéknek, színpadi műveknek zeneszerzője is egyben és még megszállót hangszergyűjtő is… Akkor a keménymag már tudja a megfejtést. Stewart Copeland a THE POLICE ból.

Aki ráadásul 2022. augusztus 24.-én Győr, Olimpiai sportparkjában lép fel !!! (((Naná, hogy ott a helyünk)))

1952. július 16. -án a virginiai Alexandriában született és Stewart Armstrong Copeland néven anyakönyveztették.

A skót régész, Lorraine Adie és az alabamai születésű CIA-tiszt, Miles Copeland Jr. negyedik gyermekeként csöppent a családba a legfiatalabbként.

Copeland a libanoni zene és a rock and roll valamint a jazz plusz a reggae kombinációját hallgatva nőtt fel, ezekből a stílusokból választotta ki azt, amire szüksége volt, ahelyett, hogy utánozta volna őket.

(Huhhuhuhu és ez bizony már sok magyarázatot ad a THE POLICE lemezeket hallgatva)

Stewart a Curved Air progresszív rockegyüttes 1974-es újraegyesülési turnéjának menedzsereként dolgozott, és 1975-ben és 1976-ban pedig már a zenekar dobosaként lépett színpadra.

A zenekar már ismertebb korszaka egy európai turnéval indult, ez azonban nem volt túl sikeres. Darryl Way zenekarvezető, aki híres perfekcionista volt, mostanra türelmetlenné vált társaival szemben, különösen a kezdő dobos, Copeland botlásai miatt.

Aztán váratlanul nem tudni hogyan de a zenészek hirtelen ráéreztek a közös alkotásba, és elindult a siker és gyorsan népszerű és elismert zenekarrá vált a Curved Air.

Darryl Way mégis elhagyta a zenekart és a Curved Air pedig halkan feloszlott. Sonja Kristina énekesnő visszaemlékezései szerint Copeland ekkor megalakította a THE POLICE-t, Kristina és Way pedig szólókarriereket folytatott.

Kristina és Copeland még 1974-ben romantikus kapcsolatba került, és sokáig megőrizték ezt a szoros személyes kapcsolatot, 1982-ben pedig összeházasodtak.

1977 elején Sting és Copeland megalapította a THE POLICE-t. Henry Padovani gitárossal, akit hamarosan Andy Summers váltott fel, és az 1970-es évek végén és az 1980-as évek elején aTHE POLICE az egyik legjobb zenekar lett.

Copeland volt a banda legfiatalabb tagja. A THE POLICE korai dallistája pedig az albumok debütálása előtt nagyrészt Copeland kompozícióiból állt, köztük a banda első kislemeze, a “Fall Out” (Illegal Records, 1977)és a B- oldal “Nothing Achieving”.

Bár később Copeland dalszerzői hozzájárulása albumonként néhány dalra csökkent, ahogy egyre több dalt Sting írt, továbbra is két bandatársával közösen hangszerelte a THE POLICE összes dalát.

Copeland legfigyelemreméltóbb dalai közé tartozik az „On Any Other Day” (ahol főéneket is énekelt),és a „Does Everyone Stare” “Contact”, “Bombs Away”, “Darkness” és a “Miss Gradenko”

Copeland Annak ellenére, hogy balkezes, jobbkezes dobfelszerelésen játszik, a bal oldalára helyezi a lábcint, a jobbjára pedig a ride tányért. Mint egy jobbkezes dobos ül a cucc mögött.

Az 1980-as években, amikor sok dobos mélyebb hangzást keresett a nagyobb méretű doboktól, Stewart a vékonyabb hangú dobokat is szerette és hozzátette az akkori TAMA IMPERIALSTAR MAHOGANY cuccához az Octobanst, amit a Tama Drums 1978-ban kezdett el gyártani.

Ezek 6 colos, keskeny cső alakú dobok melyek könnyen beazonosítható hangot nyújtanak a THE POLICE lemezein.

(Figyelem, az akkori és a mostani TAMA IMPERIALSTAR dobfelszerelések köszönő viszonyban sincsenek egymással)

Copeland kérte a Paiste céget, hogy 13 colos méretű lábcineket is készítsenek neki, mert a játékához illeszkedik az a fajta hangzás és egy másik újításon a splash cintányérok létrehozásában, segítette a Paiste-ot a tervezésben, tesztelésben.

Copeland megkülönböztető dobhangzása és stílusának egyedisége az egyik legnépszerűbb dobossá tette őt.

2003-ban a Police tagjaként bekerült a Rock and Roll Hírességek Csarnokába,

2005-ben a Modern Drummer Hall of Fame-be,

2013-ban pedig a Classic Drummer Hall of Fame-be. 2016-ban a Rolling Stone minden idők 10. legjobb dobosa lett.

A 2007-es Grammy-díjátadón Copeland, Andy Summers és Sting ismét együtt adták elő a Roxanne című dalt, mint Police.

Ez volt a banda első nyilvános fellépése 1986 óta, addig csak egy rögtönzött díszlet miatt jöttek össze Sting 1992-es esküvőjén, illetve azért, hogy 2003-ban bekerüljenek a Rock and Roll Hírességek Csarnokába.

Egy nappal később a banda bejelentette, hogy a Police 30. évfordulója alkalmából 2007. május 28-án egy egyszeri újraegyesülési turnéra indulnak.

A turné során Copeland kiadta The Stewart című válogatásalbumát is. Copeland Anthology, amely önálló munkáiból állt össze.

151 koncertelléptek fel öt kontinensen, majd 2008 augusztusában a New York állambeli Madison Square Gardenben zárták a turnét.

Copeland, mint zeneszerző számos film és videojáték zenét is készített, valamint különféle zenéket írt balettre, operára és nagyzenekarra. Zeneszerzői munkái közé tartozik a Wall Street (1987), a Men At Work, a Good Burger (1997) és a We Are Your Friends (2015) című filmek, a The Equalizer, a Dead Like Me és az Amanda Show című televíziós sorozatok;

valamint az Alone in the Dark 4 videojátékok és a Spyro sorozat.

Copeland Jelenleg Los Angelesben él második feleségével, Fiona Denttel, akitől három gyermeke született, Eve, Grace és Celeste.

Copeland hobbijai közé tartozik a görkorcsolyázás,a kaliforniai Santa Monica tengerpartján való kerékpározás, filmezés és a lovaspóló.

Aktív a YouTube-csatornáján is, ahová saját magáról és más zenészekről tölt fel videókat a stúdiójában, a Sacred Grove-ban zajló jam szessönök közben.

A Police Reunion koncerteken 2007–2008 között az alábbi szettet használta. Tama Starclassic Maple set (Police Blue Sparkle Maple Wood finish) – és Paiste cintányérok.

◦ 10×8″ Tom

◦ 12×8″ Tom

◦ 13×9″ Tom

◦ 16×16″ Floor Tom

◦ 18×16″ Floor Tom

◦ 20×14″ Tama Gong dob ◦ 22×18″ lábdob

◦ 14×5″ Tama SC145 Stewart Copeland Signature Snare

◦ Tama Custom Police Blue Sparkle Octobans (4x) (egyedi Copeland számára)

• cintányérok – Paiste

◦ 12″-os Prototype Micro Hi-Hats

◦ 16″ Signature Full Crash

◦ 17″ Signature Fast Crash

◦ 18″ Signature Fast Crash

◦ 18″ Signature Full Crash

◦ 18″ 2002 Flat Ride (prototípus)

◦ 22″-es Blue Bell Ride

◦ 10″ Signature Splash

◦ 8″ Signature Bell

◦ 8″ Signature Prototype Splash

◦ Válogatott ütőhangszerek

• Stewart saját Vater Stewart Copeland dobverőket is használ. 

Fotók forrásai: denofgeek.com, shazam.com, imdb.com, adweek.com

close

Hírlevél

Értesülj a legújabb tesztekről, interjúkról és kedvezményekről.

Dobosoktól - Dobosoknak