Pearl Target

Létezik az a piaci (és persze leginkább felhasználói) igényszint, amely folyamatos fejlesztésre sarkallja a gyártókat még akkor is, amikor a „tanuló” – szabatosabb kifejezéssel élve belépő szintű – dobfelszerelésekről van szó. Az egészséges verseny közepette évről évre megújuló formában foglalják el a boltok polcait olyan hangszerek, amelyek a lelkes kezdők szívét meghódítandó, lépésről lépésre kerülnek közelebb felsőkategóriás (így általában haladó és profi dobverőkoptatók számára készült) társaikhoz. A Pearl sokak által kedvelt Target szériája teljes külső megújuláson esett át, azt pedig, hogy a megszépült látvány milyen belső értékeket takar, a következő sorokban igyekszem kifejteni.

A testek

Első felindulásból azt vártam, hogy egy ilyen cucc (mely a TG-625C típusjelet viseli) valamiféle elnagyolt, csak úgy „nagyjából” összerakott képet mutat majd, a kicsomagoláskor azonban nagyon kellemesen csalódtam mind az alkatrészek, mind pedig az építési minőség tekintetében. A fémkávás lábdob 22×16”, a tamok 12×10”, 13×11” és 16×16” (ez utóbbi állótam) méretben bújtak el a dobozokban, a pergő 14×5,5” terjedelme szokványosnak mondható. A négydarabos hardware-szettről később.

A testek (a felhasznált fa fajtáját a mai napig nem sikerült hitelt érdemlően kiderítenem) vélhetően hárs és/vagy Fülöp-szigeteki mahagóni rétegekből épülnek fel, az összes dob esetében 6 rétegben, nagyjából 7 mm vastagságban. A második/harmadik rétegnél kezdődő felfekvő élek 45 fokos letörésben szépen kidolgozottak, nem túl élesek. A belső felület minden fahengerben finomra csiszolt, és vékony fedőlakkal kezelt, mely a levegő nedvességtartalmát távol tartva hosszabb élettartamot enged sejtetni, mint azt egy ilyen kategóriájú szerkótól elvárhatnánk. A külső fóliaborítás makulátlan, a tesztelt szett épp „Jet Black” fantázianevű, fényes fekete színben pompázik. A ragasztott, ovális típusjelző táblák csinosnak mondhatóak, messziről elárulják a gyártó és gyártmány nevét, eközben viszont mégsem hivalkodóak.

Bőrök tekintetében átlagos a helyzet, a lábdob Powerstroke 3 utánérzésű clear ütő-, és tompítógyűrű nélküli fekete frontbőrt kapott, jókora Pearl logóval felvértezve. A tamokon alul-felül clear Ambassador vastagságú, míg a pergőn coated Ambassador és kellően vékony, átlátszó rezonáns felület foglal helyet, mindegyiken ízléses méretű Pearl felirat díszeleg.

A vasak

Az utóbbi idők tendenciája, miszerint fémalkatrészek szempontjából egyre vékonyodik a drága és az olcsó motyók közötti határvonal, itt is jócskán tetten érhető. A babák jelen esetben megtévesztésig hasonlóak a Reference széria csavarházaihoz, és bár csak vizuális tekintetben beszélhetünk ilyesmiről, sokat dobnak az összképen. A pergődob egyenesen „Bridge” típusú babákat visel, melyek a test szabadabb rezgésének elősegítése mellett már-már professzionális látványt nyújtanak. A perselyek csavarmenetei megbízhatóan működnek, lötyögés vagy szorulás nem igazán tapasztalható. A tamtartók a (magasabb kategóriájú Pearl dobokon is) jól bevált duplaszáras, racsnis megoldásúak, betonbiztos függesztést tesznek lehetővé, memóriabilincseikkel a kényelmes beállítások végtelen számú összerakás/szétszedés után is milliméter pontossággal újra realizálhatóak.

A nagydob kitámasztó lábai az Export/Forum szériákban már évtizedes megbízhatósággal működtek, itt pedig ennek köszönhetően ismerősen köszönnek vissza. A kávafogó karmok ugyancsak jól bevált darabok, vékony, egy darabból préselt lemezek, amelyek ez esetben sem vallanak szégyent a hangolás megtartása szempontjából. Mivel a fém lábdobkávák nem kedveznek a lábgép felfogatásának, kapunk hozzá egy vastag gumi betétet, melyet öntapadó felületével simán fel tudunk ragasztani a megfelelő helyre, és máris stabilan rögzül pedálunk a lábdobhoz. Amúgy egy zárható tégelyben még kenőzsírt is csomagoltak a sok fémalkatrész mellé, ha netán mégis kenési problémával találnánk szembe magunkat, azonnal orvosolni tudjuk a dolgot. A gyártó jelest érdemel figyelmességből!

A tamok és a pergő kávái 1,6 mm-es vastagságukkal a világátlag hagyományait követik. Apropó, pergő: a sodronyváltó egyszerű működésű, szépen szabályozható és megbízható, a sodrony viszont eléggé gyengécskére sikerült. Az állótam lábai nagyon masszív alátámasztást tesznek lehetővé, kiváló megoldásuk kizárja, hogy egy erőskezű dobostanonc túlhúzza a rögzítésre szolgáló szárnyas anyát.

Az elején említett hardware-szett újratervezett elemei a megbízhatóság és erő érzetét sugallják, a duplalábas pergő-, cintányér-, és lábcinállvány (mely abszolút meglepetésemre igazán kényelmes mechanikai tulajdonságokkal bír a cintányérmozgatás tekintetében) komoly stabilitást képviselnek, a lábgép sima és magabiztos működése könnyed játékmódot tesz lehetővé. Csak hogy igazán elkényeztessenek, még egy pár dobverőt is mellékeltek azok részére, akik már a boltból hazafelé tartó úton sem bírnak dobos-ösztöneikkel…

A hangok

Az a helyzet, hogy jómagam az árral szemben úszva, továbbra is a 16” mélységű lábdobokért rajongok. Ennek az az elsődleges oka, hogy a hosszabb testű fekvő hengerekhez viszonyítva ez a testméret egy közvetlenebb, harapósabb érzetet kelt, és ebben a tekintetben a Target nagydobja sem okozott csalódást. A gyári bőrök használatával meglehetősen mély, ám eléggé „kongó” hatást tudunk elérni, tompítás behelyezésével a magas frekvenciák elhalnak, így az összhatás is javul, és mindenképpen érdemes a frontbőrre (mely nem áll a helyzet magaslatán) légzőlyukat vágni. Így egy kompakt, megfelelően „csattogós” indítású hang a jutalmunk, mely tömör mélységét rövid lecsengésben rezegtetve illan el az éterben. A célratörőbbek nyugodtan beruházhatnak drágább bőrökbe, a hanghatás javulása minden egyes plusz forintot megér!

A tamok, – méretükből adódóan – szinte sóvárognak a rockzenei környezetért. A két felsőtam (melyeken a tamtarók közvetlenül a testre fúrva kaptak helyet) között nincs túl nagy méretbeli különbség, ám korrekt hangolás esetén hibátlan hangköz áll rendelkezésünkre, és mélyekkel teli, szintén rövid utózengéssel jutalmazzák dobverőnk érintéseit. Kicsit elmosódó hatással viseltetnek a nagyon sűrű kézrendek felé, de ezt ebben a kategóriában senki sem róhatja fel nekik. Az állótam már nehezebb dió, mivel a 16” átmérőhöz csak 6 hangolócsavart használhatunk – míg a lábdob és a pergő szempontjából elegendő a 8-8 csavarház, egy ekkora ütőfelülettel rendelkező tam esetében már kicsit kevésnek tűnik az a hat baba. Ezzel együtt valóságos dübörgő audió-hatást csikarhatunk ki ebből a jószágból, mely nem rongálja füleinket félóráig tartó zengéssel, viszont messzemenően kielégítheti a punk/metál/ereszdelahajamat stílusokban mozgó, energiával túlfűtött kollégákat. Persze dupla rétegű minőségi ütőbőrök beszerzésével a tamokra is érvényes a hangzás magasabb szintjének előtörése.

A pergő semmiben sem marad el a cumó többi elemétől, a korábban említett minőségi vasak és az elsőre is megfelelő bőrök rögtön hozzák azt az érzékeny, mégis meleg hatást, mely a mély alaphangok túlsúlya miatt egyébként is várható volt. A sodrony sajna – lehetőség szerint – minél előbb cserére szorul, ám amennyiben jó minőségű darabot szerelünk a helyére, egy kristályos, minden pöccintésre készséggel reagáló, univerzális pergődobbal állhatunk a világ elé.

Összegzés

Belegondolva abba, hogy még egy évtizeddel ezelőtt is milyen „ramaty” kezdő hangszereket lehetett kapni, az újragondolt Pearl Target igazán üdítő változást jelent a piacon. A külső megjelenés mellé meglehetősen jól használható hangtani képet kapunk a pénzünkért, és bár a Target hangzásvilágát illik a helyén kezelni, mert nem biztos, hogy ajánlanám mondjuk egy kortárs összehasonlító free-jazz zenekar dobosának, viszont a célközönség (a világhír felé vezető út első kilométerein bandukoló ifjú titánok, illetve a kis költségvetésből gazdálkodó hobbidobosok) számára abszolút igényes zeneszerszámként vonulhat be a történelembe. Őket egyébként még az is inspirálhatja, hogy egy jó nevű világcég termékével állhatnak színpadra…

A trendeket követők – a négy fólia-alapszín mellett – választhatnak a hagyományos krómozott, és a feketére színezett vasak között, ráadásul a standard méretű mellett kétféle fúziós (20” és 22” lábdobbal) összeállítás lehetősége is döntési helyzetbe hozza a vásárlót.

Pálóczi-Horváth Csaba

close

Hírlevél

Értesülj a legújabb tesztekről, interjúkról és kedvezményekről.

Dobosoktól - Dobosoknak