man holding drum sticks with sitting on throne

A Yamaha szót hallva mindenki másra gondol. Sokan egyből a motorra gondolnak a név hallatán, ám a zenei életben is nagyon ismert a márka, különösen a dobok tekintetében. Az e heti gyárlátogatós sorozatunkban Japánba látogatunk el a Yamaha legnagyobb gyárába, és végig megyünk a dobok, ez esetben a pergők készítési folyamatain. Fontos megjegyezni, hogy a… Tovább »

Az elmúlt 40 év alatt a zenei világ evolúciója egy  hatalmas utat tett meg. Új irányzatok, stílusok jöttek létre, ezekkel új hangszerek, új hangzások is felbukkantak. És gyorsan. Ezzel a hirtelen változó világgal az iramot pedig csak azok tudják felvenni, akik mernek az ismeretlennel kísérletezni. Az olyan gyártók, mint a Sabian, akik gyárába a gyárlátogatós… Tovább »

A hónap CD ajánlatai: Brandford Marsalis-Contemporary Jazz (Dob: Jeff Tain Watts), Gregg Bissonette-Submarine (Funk, Rock, Pop), Zoro-The Funky Drummer

Ha valaki megfigyelte volna, hogy milyen céltudatos munka folyik a Meinl cég háza táján, akkor nem csodálkozna azon a hatalmas fejlődésen, amely az utolsó években megfigyelhető. A valamikori „öreges” szemléletet felváltotta a mindig újat keresés és ma már az amatőr szinttől a profiig jó minőségű hangszereket, gyártanak – nem utolsó sorban bárki számára hozzáférhető áron.

Azután, hogy a Roland megalkotta a forradalmian új TD-10 Virtual dobját, és egyre tökéletesebb hangszerekkel elégíti ki a dobosokat, nem kell csodálkozni azon, hogy korábban népszerűvé vált hangszereit is a V-Drum sikereit felhasználva fejlesztette tovább. Az SPD-20 is csak formájában hasonlít elődjére az SPD-11-re.

Kedves Olvasó! 2001. az információrobbanás századának nyitánya. Mindannyian most kóstolgatjuk a média, a nyilvánosság és a számítógép hatalmának fényes és félelmetes távlatait. Az információk gyűjtése, esetleg túlzott halmozása nem veszélytelen. Könnyen a látszatkreativitás zsákutcájába kerülhetünk. A lexikális adatok túlzott tisztelete, a másoktól átvett ismeretek (pl. groove-ok, játéksémák stb.) spekulatív alkalmazása és a memória túlterhelése könnyen… Tovább »

A múlt nyár legnagyobb koncert-élménye számomra a budapesti TOTOkoncert volt. Ám még a hangversenynél is izgatottabban vártam a találkozást azzal a művésszel, aki Németh Gábor mellett számomra A DOBOS: Simon Phillips, az ütőhangszer- zseni, a koncert előtti készülődés közben is szakított időt arra, hogy találkozzon a sajtó képviselőivel. Az első benyomásom igazolta a régi tézist:… Tovább »

A világ számára a név valóságos fogalom, minden idők legnagyobb dobos egyénisége sokak szerint. Neve szinte összeforrott Gene Krupa nevével, hiszen harminc éves szakmai és emberi barátság fűzte őket össze. Különleges technikájú dobos volt, akit még ma is sok ezren próbálnak utánozni több, kevesebb sikerrel. Emlékezzünk ma Buddy Richre, a felülmúlhatatlan művészre.

Kedves Tesók! Gyors bemutatkozásként „komoly-zenész” vagyok. Van egy régi régi álmom, hogy tesóként egymás mellé állhassak „komoly”-zenészként a „könnyű”-zenészekkel. Hisz ezt tettem egész életemben, például amikor olyan jókat négykezesezhettem apámmal, aki korának egyik legjobb jazz-zongoristája volt. Eltávozván ebből az árnyékvilágból, halálos ágyánál (+1984, lassan ölő tüdőrák) sokat beszélgettünk, egyebek között kitért e „két tábor” békéjére is.

A dobseprű általános játékmódja a dobverőével megegyező. Különleges módja a kisdob-bőrön végrehajtott különböző rajzolatok, nyomatékkal vagy anélkül végzett csúsztatások, húzások és csapások segítségével történhet, nagy változatossággal.