Kezdőlap Fórumok TANULJ! Dobolás és az egészségügy

846 hozzászólás mutatása
 • Szerző
  Bejegyzés
  • #1245698
   bogipet
   Felhasználó

   Sziasztok!
   40 éves vagyok, gyerekkorom óta álmom volt a dobolás. Sajnos csak most adódott rá lehetőségem, hogy megvalósítsam. Néhány hónapja kezdtem el tanulni. Most viszont teniszkönyököm lett. Sok dobossal beszélgettem már róla, mindenki azt mondja, hogy nem egy tipikus dobos betegség. Küzdött már valaki ezzel a problémával? Szívesen fogadnám a tanácsotokat. Előre is köszönettel: Péter

  • #1242522
   Korompay
   Felhasználó
  • #850147
   davidka
   Felhasználó
  • #1240414
   Maxipotzak
   Felhasználó

   Pont ma jutott eszembe, hogy milyen rég hallottam felőled, de megígérem jobban odafigyelek máskor :D a likas zoknyira meg a sáros cipellőre :) .

  • #1240401
   Maffay.
   Felhasználó

   ez fél 12 – KEDVES ször BigBendő !
   12 – A KOLLÉGÁKAT NEM KÉNE(ám)ÁLTATNI !!!
   12 – ENNYIRE NE AKARD MAGAD SAJNÁLTATNI
   !!!
   12 – TÁPOSch VAGY ! ÍGY NE IS KÉRDEZD AZT, HOGY MÉ’NE
   12 – MIVEL GYÚRNI NEM CSAK HAS TÁJÉKON KÉNE
   12 – MEGA RÁGÓIZMOKAT NYAK FOLÖTT, ÁLLAL, . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Stb.
   12 –
   ”Kívül belül erős lesz ki sokat vállal”
   12 – TEHÁT FÉLRE A HÚSyVAL, SUNKÁS TÁLLAL, . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Stb.

   12 – DOLGOZZ !!! ÉS JOBBAN NÉZEL KI IZMOSch VÁLLAL
   GYÓTANÁTS =
   12 – MERT ÍGY SIRÁNKOZNI KEVÉS EMBER SZOK ITT
   12 – ELLENŐRIZD LE(majd)AZT A CIPŐT, ZOKNIT, . . . . .
   12 – MIVEL A HUZAT KELTETTE LÉGÖRVÉNNYEL
   12 – A ZOKNID LIKA DATZOLHAT PÁR TÖRVÉNNYEL

  • #1240383
   bruno17
   Felhasználó

   Szerintem legrosszabb esetben is csak meghúzódott. Ha nem múlik el egy két héten belül teljesen akkor valami nagyobb baj van, de nem hinném. Húzódásra én személy szerint fekete nadálytő krémet ajánlanék, nekem sokat segített már. Egyébként én fél éve voltam egy sportversenyen (iskolából küldtek) és iszonyúan meghúzódott a lábam. Ilyenkor nem tudsz mit csinálni várni kell magától el szokott múlni, de aztán miután már nem javult kb, egy hónapig elmentem orvoshoz. Az orvos megállapította, hogy ez nem húzódás, hanem el volt szakadva az izom. Oké ezt megtudtam, de nagyon fájt még mindig a lábam. Azt mondta doki, hogy összeforrt már az izom, de ezáltal megrövidült. Most nyújtanom kell sokat és remélhetőleg el fog múlni.

  • #1240382
   Bekecs
   Felhasználó

   Hát barátom valszeg meghúzódott próba közben, amit akkor nem nagyon vettél észre. Melegítsél be rendesen :).

  • #1240381
   Maxipotzak
   Felhasználó

   srácok nem tudjátok véletlenül, hogy mitől lehet az, hogy tegnap este próbáltunk a zenekarral és a próba felénél a bal térdem mögötti hajlatban történhett vmi, mert azóta alig bírom behajlítani a lábam. hozzá tartozik, hogy most először doboltam kb. cipőben és nem zokniban. valamit rosszul csináltam? köszi a segítséget! Maxi

  • #1239516
   Rayyy
   Felhasználó

   Nem az minősíti. Viszont ebben a topikban anatómiáról, izomzatról, ilyenekről beszélgetünk a dobolás kapcsán és nem zeneiségről. A koncertező életmód pedig komoly fizikai teljesítmény, ahol nemcsak az első két napon, de a tizenhetediken is ki kell ütni pontosan minden hangot egy 220-as számban is. Izmok nélkül nehéz lenne.

  • #1239515
   leisle69
   Felhasználó

   Egyébként is az minősít egy dobost, hogy mennyi ideig tud x-bpm tempóval tekerni, vagy ütni? Az én szemszögemből ez a dobos, mint zenész szakma ledegradálása, fizikai teljesítménnyé…..
   persze kell a technika, viszont ugyanennyire fontos a zeneiség, a dinamika (nem csak abban az értelemben, hogy jó hangosan átütően), a felling és a “húzás”.

  • #1239514
   Rayyy
   Felhasználó

   A sebesség témájára visszatérve, én továbbra is úgy gondolom, hogy a különböző emberek izomzata meg általános felépítése nincs akkora befolyással a dobolásra, hogy eleve elrendelje valakiről, hogy mondjuk 200 bpm fölé soha nem fog tudni menni pl. paradidülben. Ezek a különbségek szerintem csak extrém helyzetekben mutatkoznak meg, mint például a világ legjobb atlétái vagy hegymászói között.

  • #1239489
   zorro777
   Felhasználó

   Szia Rayyy! Eszem ágában sincs okoskodni,csak ez a szakmám és sok rossz példával találkoztam és próbáltam segíteni. Soha nem haszontalan semmi,mert mindenben van használható elem és rész.Az idegen kifejezéseket,meg úgy tapasztalom, mi dobosok előszeretettel használjuk.:D
   Üdvözlettel: Tamás

  • #1239488
   Rayyy
   Felhasználó

   Ajjaj, elmegy a vita “ki használ több idegen szót” stílusba és akkor haszontalan lesz az írás.
   De a lényeg ott van, ahogy írod is: hozzáértő segítségével kell edzéseket végezni, hogy ne legyen baj és akkor a dobolásra is jótékony hatással lesz a dolog (meg mindenre).

  • #1239483
   zorro777
   Felhasználó

   A rugalmas mozgató rendszerünket kétféle izomrost típus építi fel! fehér és vörös vagy gyors és lassú rost! Ezen nagyon változtatni nem lehet. A sebesség és a gyorsaság fogalma,mint minden relatív. Tehát,lehet,hogy valakinek a 150 bpm gyors és lesz olyan,akinek ez lassú! Amit leírtam az egy úgynevezett extenzív erő állóképességi módszer,amely az általános kondíciót javítja az állóképesség és az erő fejlődésével.Az azonos ismétlés és sorozatszám pedig azért kell,mert a szinergista és az antagonista izmok egyenetlen terhelése esetén tartáshibák és deformitások alakulhatnak ki. Pl.Sok hasizom gyakorlat és kevés hát és farizom gyakorlat elbillentheti a medencét,ami kellemetlen derékfájdalommal járhat!Az pedig,hogy kinek mi a jó! Nos,azért írtam,hogy ha van a közelben testnevelő vagy gyógytornász,akkor kérjünk tanácsot,hogy felmérje a fizikai állapotunkat és úgy tudjon edzéstervet készíteni! Ami pedig a dobolást illeti,napi rendszerességgel és LASSAN kell gyakorolni,megtanulni a helyes technikát, és évek múlva tudunk majd gyorsan is játszani.

  • #1239472
   Rayyy
   Felhasználó

   Ez, hogy a gyorsaság velünk született képesség csak részben igaz és megijesztheti azokat, akik esetleg régóta küzdenek azzal, hogy bizonyos kottapéldákat vagy számokat csak “lassan” tudnak eldobolni.
   MINDENKI képes arra izomtípusától és verőtől/duplázótól függetlenül, hogy elérje a leggyorsabb tempókat is, én ebben biztos vagyok. (Extrém kivételektől eltekintve, de most általánosságban beszélgetünk.)
   Ilyen konkrétumot sem biztos, hogy írnék, hogy “…minden izomcsoportra azonos ismétlés és sorozatszámú gyakorlatot végezzünk!…” Ez nem ilyen egyszerű és pont az a lényege az egésznek, hogy mindenkinek más lesz a jó.

  • #1239470
   zorro777
   Felhasználó

   Sziasztok! A bemelegítés és az erősítés vagy kondíció témakörben van egy cikk a Dobos Magazin 2010 augusztus-november-i számában! Annyit hozzáfűznék,hogy az általános kondíciót lehet javítani erőfejlesztő gyakorlatokkal,de az nem pótolja a gyakorlást! A gyorsaságunk velünk született képesség meghatározza az idegrendszerünk és az izomrostjaink típusa,ezt nehéz befolyásolni.ha valaki a dobolás mellett kondizik is mindenképpen erő állóképességi gyakorlatokat végezzen!Kis súlyokkal vagy saját testsúllyal dolgozzon.A hát izmait semmiképpen se erősítse úgy,hogy hason fekvésben törzsemeléseket végez,mert elnyírja a hátágyéki csigolyákat.A hason fekvés jó kiinduló helyzet és ebben a pozícióban végezzen karemeléseket magas tartásban vagy oldalsó középtartásban. Ha van kéznél egy testnevelő vagy gyógytornász kérjünk tőle segítséget a helyes tartás miatt.És minden izomcsoportra azonos ismétlés és sorozatszámú gyakorlatot végezzünk!A sorozatok között 30-60 sec pihenőt beiktatva.

  • #1239007
   ypos
   Felhasználó

   Sajnos a fittség és a magánéleti dolgok kizárása nem mindíg kivitelezhető :) Főleg, amikor az ember 8-10 óra meló után indul el fellépni.
   Egyébként a tanácsaid nagyon hasznosak.
   A bemelegítést kiegészíteném azzal, hogy egy kis bemelegítő torna sem árt. Kezeket, lábakat, derék-hát tájékot mindenképpen érdemes megmozgatni, és . ahogy írtad – nem kell szégyellni az ilyesmit, a profik is így csinálják.

  • #1238993
   HellKing
   Felhasználó

   Hasznos, és javarészt én is így csinálom. :) Viszont próba előtt én nem gumilapozok külön, csak valami lazábban kezdek szerkón játszani valamit, utána hagy menjen. :)

  • #1238989
   bruno17
   Felhasználó

   Nagyon hasznos infók, bár én már sajnos kitapasztaltam őket magam kárán :D

  • #1238973
   heartcrows
   Felhasználó

   Helló Mindenki!

   Lehet unalmas lesz amiket leírok, de akinek nincs sok tapasztalata azoknak igyekszem segíteni:

   Aki dobol annak fent kell tartania az erőnlétét persze itt nem a pár percre odaülök hobbiból című történetre gondolok…. hanem azokra akik folyamatosan akár 4-5 órát is ledobolnak egy huzamban egy-egy bulin. Átlagosan 1-2 órát szoktak dobolni a kezdők és akkor jön a meglepetés amikor színpadi fellépésre kerül a sor, ilyenkor lép fel a következő: pakolsz mint az állat hogy kész legyen a cuccod kezdésig… bedurran az alkarod, a derekad sajog a több tízkilós hangfalak állványok cipelésétől…. stb…. gondolom ismerős a dolog… és mire odakerülsz hogy Press Roll-okat akarsz ütni úgy bekötött az izomzatod mint az atom…. vagy játék közben egyszerűen küszködsz mert fáj a csuklód hátad vagy csak egyszerűen nem bírod mert lesavasodsz!

   Tanács:
   – egy dobos legyen mindig fitt fellépés előtt nem pedig egy részeges disznó (pia kilőve véged van ha iszol ezt garantálom)
   – mozogj dobolás mellett mást is pl: úszás, futás, vagy akár kondizhatsz is csak ne vidd túlzásba és ha súly emelsz nyújts legalább fél órát edzés után. Meglepően tapasztaltam, hogy kemény fizikai edzés intervallum után (legalább 2 hónap minimum) sokat fejlődött az erőnlétem és a játékom pontossága
   – ne felejts el a dobokkal sem edzeni takkra, kisebb tempóról fokozatosan emelve a sebességet és a variációkat is úgy, hogy betartod a technikai szabályokat: ebben a témában kismillió videót találsz a YouTube-on
   – a számokat úgy gyakorold hogy nem állsz le közben pihenni vagy ha megteszed kezd újra és újra (ha elrontod az ütemet nincs leállás térj vissza minél hamarabb ahogy csak tudsz és folytasd, ez azért fontos mert fellépésen sem állhatsz meg… hogy néz az ki… :)
   – aztán nem árt ha rendbe rakod a magánéleted mert egy ideges nem magabiztos dobosnál nincs rosszabb a színpadon (tudom ez sokszor kivitelezhetetlen, ez esetben legalább 3 órával fellépés előtt ne nagyon csinálj semmit foglalkozz a hangszereddel, gondolj a zenére amit játszani fogsz egyszerűen hangolódj rá arra amiben jó akarsz lenni, zárójelben megjegyzem én is ezt teszem csak közben k-va ideges vagyok izgulok de elrejtem és ezeket az energiákat a színpadra viszem jó értelemben
   – melegíts be még ha röhejesnek is hiszed, hogy egy gumilapot ütögetsz buli előtt, de megéri mert ez segít abban hogy ne az 5. 6. szám környékén melegedj be és akkor már bakiztál párat a merevséged miatt…: itt főleg komolyabb tempóra és technikai dolgokra gondolok amik csúnyán megszívathatnak ha nem melegítesz be. Próba előtt is melegíts be!!!
   – igyál megfelelő mennyiségű folyadékot, de ha lehet ne egyszerre mert csak rohangálni fogsz fellépés előtt, inkább igyál folyamatosan koncerten… tapasztalatom az, hogy sokszor elfogyasztok 1,5-2 liter folyadékot is egy koncert alatt úgy hogy semmi ingerem nincs kimenni a doboktól kétbetűs kitérőre… a ruhámból viszont csavarni lehet
   – fontos még hogy ne csak magaddal és a fáradtságoddal legyél elfoglalva a színpadon hanem a társaidra is figyelned kell te irányítasz a basszussal együtt tehát csúszkálhat itt mindenki bármerre, de neked akkora sziklának kell legyél tempóban és erőnlétben mint az atya úr Isten ha jó akarsz lenni
   – ahhoz tehát hogy egy magabiztos, egészséges, erős ember kinézeted legyen a dobok mögött nem pedig egy erőlködő pontatlanság legyél sok mindenre oda kell figyeljél, vannak akiknek ez természetes vannak akik viszont nem tanulnak mások hibáiból.

   Remélem segítettem az erőnlét témában.

  • #1238971
   centerpoint
   Felhasználó

   Remek cucc, én is ezt használom. Nincs fülcsengés és fáradtság :)

  • #1238812
   ypos
   Felhasználó

   Ugyanez a problémám jelenleg. Néhány hete baromira elkezdtek fájni a kézizuleteim, főleg dobolás közben jön elő. 13 éve dobolok és most jött elő, úgyhogy lehet, hogy ez már korral jár :)

  • #1238606
   Celldweller
   Felhasználó

   Ha egy normális ember ül a dob mögé, akkor nem lehet baj, kivéve, ha egy koncerten a fejére esik a világítástechnika, vagy rá dől a színpad, de ez nem a dobos hibája.
   Ha nem ütöd izomból a tenyered szélével a cintányér peremét, és nem ütöd ököllel a fém kávákat, akkor nem lesz baj! Ha pedig érzed, hogy fájdalmat okoz a dobolás akkor, pihenj, és nem lesz ínhüvely gyulladásod!

  • #1238603
   Rayyy
   Felhasználó

   A fekvőtámasz olyan, mint a házi pálinka… ha szabályosan csinálják, mindenre jó.

  • #1238568
   rarcolt45
   Felhasználó

   Köszi szépen. Megfogadtam a tanácsod és elmentem ma egy gyógyászati segédeszköz boltba és vettem egy tök jó csuklószorítót, ami pont annyira tartja a csuklóm, hogy kényelmesen tudok vele dobolni. Úgyhogy köszi a segítséget :)

  • #1238567
   rarcolt45
   Felhasználó

   Teljesen jól mondod. Az ütéstechnikával volt gondom és attól durrant be. Most már nagyjából megvan a technika. A csuklószorító arra kell, hogy egy kicsit tartsa a csuklóm, de ezt mondta is az orvos, hogy nem fog ettől elmúlni a fájdalom. Kaptam gyógyszereket is, porcerősítőt meg gyulladásgátlót. Már két hete pihentetem és olyan csuklószorítót hordok amibe van sín, de hát ebbe képtelenség lenne dobolni. A fekvőtámaszt még nem hallottam, de kipróbálom. Köszi szépen!

  • #1238561
   Rayyy
   Felhasználó

   Kétlem, hogy egy csuklószorító megoldja a fájdalmakat, bár nincs benne tapasztalatom.
   Én inkább rendszeres fekvőtámaszozást ajánlanék, plusz megnézetném valami hozzáértővel az ütéstechnikát, hátha elmegy a mozgás egészségtelen pozíciókba, amiket el lehetne hagyni.

  • #1238550
   blond87
   Felhasználó

   Helló! Pontosat nem tudok ajánlani de én azt tanácsolom, hogy nézz be egy-két gyógyászati segédeszköz boltba. Ott találsz közel végtelen félét.
   Pl.: http://href.hu/x/gl18
   Biztosan ki lehet próbálgatni, meg ha elmondod mire kell neked akkor biztosan megtalálod a neked megfelelőt. Egyébként sportboltokban is érdemes szétnézni, én pl a hervisben is láttam ilyet. :-)

  • #1238549
   rarcolt45
   Felhasználó

   Sziasztok! Csukló problémáim vannak és azt javasolta az orvos, hogy keressek valami olyan csuklószorítót, amivel lehet normálisan dobolni, de legyen tartása is, tehát olyan szinten tartsa a csuklóm, hogy az még nem akadályoz a dobolásban. Tud valaki ajánlani valami jó csuklószorítót? Köszi

  • #1232663
   pearltarget
   Felhasználó

  • #1232662
   pearltarget
   Felhasználó

   Én dobolás közben ilyen fülest szoktam használni és egyben tompítja a dob hangját és a zenét meg hallgatom vele amire dobolok.Szerintem ez is védi a fülemet valamennyire nem?Mert a dobcuccom olyan kis helyen van ,hogy visszhangzik és sokkal hangosabb mint máshol.

  • #1232655
   Sleepy.porcupine
   Felhasználó

   Én is rátaláltam erre a füldugóra nem rég. Meg is fogom venni hamarosan, mert nagyon jó dolgokat hallottam róla. Mert nem kellemes dolog a maradandó fülzúgás… de a zenéről sem akar senki lemondani. :)
   Szóval én is megfogom venni nem sokára.:)

  • #1232270
   tomi08
   Felhasználó

   de így a takjelet nem hallom a fülembe v tévedek?

  • #1232253
   bence10
   Felhasználó

   Hallásvédelem szempontjából egy jó Fejretehető Stúdió fejhalgató a jobb vagy egy vastag gumival rendelkező fülmonitor?

  • #1228199
   Barnidrum
   Felhasználó

   Kedves zenészek, és koncert látogatók! Éreztétek már úgy, hogy egy jó buli után nem felhőtlen az örömötök, mert úgy zúg a fületek, hogy a saját gondolataitokat sem halljátok? Hogy nem tudtok elaludni, mert még mindig az utolsó szám zakatol a fejetekben? Itt a megoldás: Alpine MusicSafe Pro szűrős füldugó!
   Én 15 éve dobolok, átlagosan 4 koncertem van egy hónapban, és az ehhez tartozó próbák. Mára eljutottam arra a pontra, hogy előre tartok a buliktól, vagyis az utána következő pár órától és a hang kellemetlen utóhatásaitól. Mindennek ellenére soha nem voltam hajlandó füldugóval zenélni, hisz amit eddig próbáltam, letompítják, elveszik a hangot. Nincs magas, vagy nincs mély, nem hallom, hogy mit játszanak a többiek, vagy hogy én mit játszok. Egy hónapja olvastam a MSP-ről teszteket, és gondoltam baj nem lehet belőle, hát kipróbáltam.
   Azt a meglepettséget, amit akkor éreztem, amikor először behelyeztem a terméket, leírni sem tudom. A hangok megmaradtak, a fülemet nem zavarta, el is felejtettem, hogy bent van. A füldugó csak a hallásra káros zajokat szűri meg, a beszédhangot megtisztítva engedi át. Úgy lehet elképzelni a koncert közben kifejtett hatását, mintha egy virtuális potival visszavettél volna a hangerőből, míg annak összetétele megamaradt. A termék egy rétegzett gumiból készült füldugó, mely hőre tágul , így felhelyezés után alkalmazkodik a füled formájához. Három pár szűr tartozik hozzá- fehér, ezüst, és arany. Ezek már és más erősséggel szűrik meg a hangot. Én mindhármat kipróbáltam, és mindhárom tetszett, bár mindegyik máshoz való. Otthon, gyakorláshoz a fehéret, próbára az ezüstöt, és nagy koncertre pedig az aranyat használom, de ez egyén-függő. Ezek mellett kapsz hozzá még tokot, amit a kulcstartódra tehetsz, egy pálcikát, ami a behelyezést könnyíti meg, és egy plusz füldugót.
   Úgy gondolom, hogy az ár amibe kerül eltörpül az egészségre való pozitív hatásai mellett. Vagyis ha nem akarsz 20 év múlva hallókészülékkel járni, akkor a MusicSafe Pro-t egy tökéletes beruházásnak tartom. 8.125 forint a hallásodért nem összeg szerintem. Egy örök darabról beszélünk, ami nem törik, nem kopik, és langyos szappanos vízzel tisztítható is.
   Tehát egy szó mint száz: Alpine MusicSafe Pro a füled barátja!

   Oláh Barnabás

  • #1227906
   Stereo
   Felhasználó

   Sziasztok! Hurguly Attila vagyok, és szeretnék Nektek bemutatni egy profi hallásvédő terméket, melynek neve, “Alpine Music Safe Pro”.
   Az Music Safe Pro számomra egy rég keresett megoldás a hallásom megvédésére…
   Hogy miért? Arról lentebb olvashattok.

   Évek óta játszom hangszeren, mégpedig dobon, amit tudni illik nem a csöndes hangjáról híres. Sokféle módszert kipróbáltam már, a munkavédelmi fejhallgatótól kezdve az egyéni hallójáratra formált akusztikus füldugóig, de egyik sem bizonyult ennyire jónak, mint a MSP.

   Észrevettem, hogy egy-egy koncert után, vagy csak egy több órás gyakorlás után sípol a fülem, és az elalvás is kellemetlenségekkel jár. Az interneten keresgéltem, ki mit használ, mit lenne érdemes kipróbálni. Rátaláltam a http://www.fuldugo.hu-ra, mikor felfigyeltem a teszt lehetőségre, gondoltam megér egy próbát a dolog. Minden rendben lezajlott megkaptam a terméket, már a postán kibontottam, kíváncsi voltam. A kibontás után, már sejtettem, hogy valami profi terméket foghatok a kezemben, a csomagolás, a gondosan mellékelt használati útmutató árulkodott. A csomagban található 3 db speciális zenecsillapító szűrő, táblázat a doboz hátoldalán, hogy mely szűrő mennyit csillapít. Egy 1 pár füldugó, amikbe helyezzük a szűrőket. +1 db ajándék, gondolom ez tartalék, ha sikerülne az egyiket elhagyni. 1 db segédeszköz a füldugó behelyezéséhez, valamint egy kulcstartóra akasztható tároló, így bárhová magammal vihetem, nem kell elpakolgatni. Este le is mentem gyakorolni a próbaterembe, ott betettem a leggyengébb szűrőt, a fehéret. Elkezdtem játszani a hangszeremen, meglepődtem… Egyáltalán nem volt zavaró a füldugó, 1-2 perc elteltével már nem is éreztem, hogy bent van, a dobokat úgy hallottam akár a MSP nélkül, és az eddig dobhártyámra való nyomásérzet megszűnt. Nagyon elégedett voltam vele, a többit ki sem próbáltam. Elkövetkezett a hétvége, a zenekari próba. Itt már nem volt elég a fehér szűrő, betettem a szürkét. Eleinte furcsa volt, szokatlan, nem úgy hallom a többieket, ahogy eddig. Igen, sajnos szokni kell, füldugóval másabb zenélni… Pozitívumként viszont muszáj megemlíteni, hogy a zenét kiváló minőségbe lehet hallani, szépen szólnak a hangszerek, valamint a szellőző nyílás miatt, az elszigeteltség érzése sincs jelen. Mai napig a szürke szűrőt használom a próbákon. Koncertre is magammal vittem a MSP-t, itt bepróbálkoztam az arany szűrővel, de túl soknak bizonyult, viszont az ezüst kiválóan teljesített itt is. Érdekes volt az is, hogy a nagy hangerő mellett, buli után az ismerősökkel könnyebb volt a beszélgetés, míg a környezeti zajok elhalványultak. Az őszintét megvallva nem tudom, hol lesz az arany szűrőre szükségem, de ki tudja, egyszer hátha.. A füldugókat langyos szappanos vízzel lehet tisztítani, ezt érdemes naponta megtenni, a hosszabb élettartam érdekében. Összegzésképp, azt kell, hogy mondjam, az én igényeim szerint nagyon el lett találva ez a kütyü, valóban egy professzionális termék a Music Safe Pro, nem csak zenészeknek ajánlom, hanem koncertre járóknak, pultban dolgozóknak, akik megunták, hogy hatodjára kell feltenni ugyanazt a kérdést: Mit kérsz?
   A hallásunk védelme szerintem megér ennyit.

   Hurguly Attila

   A cikket itt is megtekinthető:
   http://www.facebook.com/notes/ifj-attila-hurguly/wwwfuldugohu-music-safe-pro-teszt/203444719695105

  • #1226700
   Brendon
   Felhasználó

   Igen már játszottam nyiregyen nem egyszer :)

  • #1226217
   adam_sk
   Felhasználó

   ez igy van…. nagyon hasznos egy ilyen pár éves uncsi sulizás, és occsó:)

  • #1226216
   adam_sk
   Felhasználó

   atom a zene:)

  • #1226208
   tomi08
   Felhasználó

   Sziaasztok!! Brendon hova valósi vagy? mintha láttalak volna zenélni nyiregyen egy tehetség kutatón….

  • #1226191
   Maffay.
   Felhasználó

   19 – NÉGERESEN FOGOD ! OTTA VERŐ VÉGE A TENYERED BEGYÉBEN
   19 – MapexTú KOLLÉGA JÓL LÁTJA A LÉNYEGET A HIBÁK HEGYÉBEN
   19 – A HIBÁKAT MEGJEGYEZTED – MIUTÁN A LÉNYEGET KIBE TŰZTED
   19 – RÉSZEMRŐL EZ AZ EGÉSZ AZÉRT NÉZHETETLEN, MERT FORDÍTVA FŰZTED

   á fílmét á kázéttáááááábo !!! ☺

  • #1226186
   Brendon
   Felhasználó

   Köszi skacok, megszerzem a videót, de a dobom beállítása tökéletes így hogy a tamok le vannak rakva így közelebb van ….

  • #1226148
   mrobi
   Felhasználó

   Ha ezt a stílust szereted(játszod)sztem mindenképp arra kellene törekedni,h minnél közelebb pakold magadhoz a dobokat,cineket,a könnyedebb játék érdekében.Nekem a tanár bácsim mindig azt mondta,h “Robi,mintha kést tartanál a dobok felé úgy fogd a verőt” .Ja és gumilap,gumilap,gumilap….

  • #1226146
   Czati
   Felhasználó

   Ajánlom figyelmedbe Korompay Zsolt “Alapismeretek nem csak kezdőknek” dvd-jét. A helyes verőfogáson kívül, a dobszerelés megfelelő beállításáról is szó van benne többek között. Úgy látom, erre is szükséged van.

  • #1226145
   unAble
   Felhasználó

   Vagy esetleg megszerzed Jojo Mayer DVD-jét, ahol ha jól emlékszem mindent tisztán elmagyaráz és gyakorlatokat is mutat. Esetleg szerezhetsz egy tükröt is, hogy jobban lásd hogyan tartod a csuklód.

  • #1226144
   Mapex2
   Felhasználó

   Hát a verő végét (amit fogsz) ne engedd be a tenyerednek abba a kis üregébe. és a hüvelyk ujjaddal ne támassz rá ilyen furán.

  • #1226138
   Vili
   Felhasználó

   Olyan mintha bal kézzel hüvelykujjal ilyen furán rátámasztanál felülről a verőre, jól látom?

  • #1226137
   berta
   Felhasználó

   Igen nagyon jól látható a felvételen, hogy baromi rosszul fogod a verőket… A jobb kezedet nem látom teljesen, de a bal az nagyon gáz.. Nem csoda ha fáj a csuklód egy kiadós dobolás után. Nem tudom mióta tartod így a verőt, de sürgősen járj utána egy tanárnál a helyesen verőfogásnak, mert mint ahogy azt leisle69 kollégánk is mondja: “ha pedig sokat játszol rossz tartásban akkor kopás, ízület degeneráció is lehet.”
   Nem lesz könnyű a rossz berögződés után, de meg fogja érni :)
   Sok sikert hozzá.

  • #1226136
   leisle69
   Felhasználó

   évi pár ezer forint :)

  • #1226135
   leisle69
   Felhasználó

   Tanár a legjobb megoldás, lehetőleg mielőbb mert a rossz beidegződésen túl, lehet belőle ínhüvelygyulladás, ha pedig sokat játszol rossz tartásban akkor kopás, ízület degeneráció is lehet. Lehet hogy furán hangzik, de ha a környéketeken van alapfokú zeneiskola ahol van klasszikus ütő, pár ezer forintos tandíjért tanulhatsz ilyesmit olyan diplomás tanártól, akinek a tanterv szerint kötelező ezeknek a hibáknak a kiküszöbölése. (persze ezek az órák nem olyan látványosak mint egy szerkótanárnál)

  • #1226132
   Brendon
   Felhasználó

   Hali depo, mostanában azt veszem észre hogy 1 óra intenzív dobolás után fáj a gyengébbik csuklóm. Mondták már hogy rossz is a kéztartásom próbálok rajta változtatni de ha önfeledten játszom akkor rossz a tartásom, ha pedig már nagyon fáradt vagyok és egy gyorsabb pörgetés van akkor már be is zsibbad arra az erőltetett pillanatra … Valaki tudna valami tanácsot ? csuklószorító kell vagy mi ? Esetleg valami videó a helyes kéztartásokról ? Köszi a videó amin elméletileg látszik a hibám : http://www.youtube.com/user/Brandon182drum?feature=mhum#p/u/1/Uk9gqFjvN9o

  • #1225081
   bence10
   Felhasználó

   De az Alphine dobozán A Fehér az ajánlott dobosoknak elvileg. ott van a dobos csávó a high alatt

  • #1225072
   Névtelen
   Vendég

   Mindenki vigyázzon magára, én most fekszem itthon gipszben, részleges bokaszalag szakadással. :( :(

  • #1219050
   juhnyaj
   Felhasználó

   Én egy Peltor munkavédelmi fülvédőt használok és nagyon szeretem. Egy bizonyos hangerő fölött már nem enged át, de mindent lehet benne hallani. Nagyon tuti és kb 4000 Ft volt.

  • #1219047
   Lasek
   Felhasználó

   ….itt van egy teszt arról a füldugóról…..
   http://www.pcdome.hu/cikk/2701/alpine_musicsafe_pro_es_partyplug

  • #1219044
   Drkazmer
   Felhasználó

   Itt írják a honlapon, hogy Freddie Mercury is halláskárosodást. Annak tudatában, hogy csoda, hogy a bajszát nem vitte le a zongora kontrolládájának hangereje, ez kevéssé meglepő… :-D

  • #1219042
   Jancsooo
   Felhasználó

   De akkor ez most olyan, hogy van az a fehér füldugó, és abba kell ezeket a kis valamiket beletenni? Aaztán ki is lehet venni és kicserélni az erősebbre?

  • #1219041
   Drkazmer
   Felhasználó

   Engem érdekelne, hogy például egy ilyen ipari fülvédőhöz képest mennyire veszi le a hangot, ugyanis engem zavar a hangerő. A hangkép az gondolom jóval egyenletesebb annál. Én eddig pont ezek miatt nem mertem beruházni ilyen cuccokba, mert csak tapasztalattal, idővel derülnek ki, hogy működnek-é.

  • #1219040
   gabor
   Felhasználó

   Kedves zenész kollégák, dobosok!
   Van egy jó hírem számotokra:
   Eljött a bulik utáni nyugodt alvás ideje.
   Megtaláltam, megkaptam a megoldást a Karácsonyfa alatt,
   amit szilveszterkor egy non stop buli alkalmával teszteltem.
   Ki ismer tudja, dobos vagyok több mint 30 éve az iparban.
   Játszottam már mindent, jelenleg szolidabban, (de nem mindig halkan)
   partizenekar, úgyszóval elég széles zenei stílusban.
   Tehát az elmúlt évtizedekben nem voltam úgy buli után, hogy ne zúgó fülekkel,
   fejjel feküdjek le és a fáradság ellenére ezzel a kellemetlen hanggal, valljuk be őszintén
   nem egy könnyű az elalvás a pihenés. Kell egy jó nap a regenerálódásra, ha ugyan nem késő.
   Viszont most szilveszterkor valami csoda történt.
   este 7-kor kezdtünk mind rendszeresen. A doboz tartalmaz 3 fele hangszűrőt /light-medium-hard/ amit bele kell helyezni,csúsztatni abba a orvosi gumiba betétbe amit a füledbe teszel.
   Észrevétlen és a test hőmérsékletére felveszi a fülkagyló formáját. Nem is érzed, hogy van valami
   a füledbe. Innentől indul a csoda. Eddig próbálkoztam mindennel, vatta, papírzsebkendő, úszódugó. Mindegyik szörnyű volt amellett, hogy hatását nem is mindig fejtette ki, mert sokszor ugyanúgy zúgott a fülem. Ismeritek: olyan mintha nem is ott zenélnél a csapatban. Elvesznek a hangok, mintha egy süketszobában ülnél és olyan furcsa minden.
   Itt meg hallasz mindent, minden ami ahhoz kell, hogy tud, hogy hol vagy és merre jársz.
   Rájöttem a titkára. Az amplitúdókat vágja meg, a magasakat és a mélyeket, de azt is olyan mértékben, hogy még tudod élvezni a zenét a játékot. Vagyis pontosan a káros felzúgató hangokat, zajokat, zörejeket. A fantasztikus még az egészben, hogy a beszédhangot is hallod, vagyis beszélgetni is tudsz vele akár buli közben is.
   Vagyis visszatérve, a vacsora zene alatt a fehér kis dugókat tettem bele a szilikonba, ez lightos.
   Tökéletesen tudtam még seprűzni is, azt is hallottam. Amikor elindult a bulizene akkor betettem az ezüstöt-medium. Végig nevettem és nem értették a társaim, hogy mi van velem.
   Egyszerűen élveztem az egészet. Düböröghetett a kontroll mellettem, verhettem a pergőt a beütőt, nem zavart, nem akart megszakadni a dobhártyám.
   Simán bírtam a bulit. Olyan éjfél után 2011-ben betettem a hardot /aranyat/is, hogy kipróbáljam.
   Érezhetőek a különbségek a szűrések. Ilyenkor éjfél után már is beindultunk és voltak zúzósabb dalaink is. reggel 4-ig játszottunk. Abból is leszűrtem, hogy príma ami a füleimben vannak, hogy
   nem fáradtam el a buli végére. Eddig mindig olyan voltam a végén mint egy rongy, mivel a hangerő is iszonyúan kimeríti az embert.
   Nagyon vártam, hogy minél előbb ágyba bújjak és kíváncsi voltam arra, hogy valóban létezik az amire több mint 30 éve várok, hogy buli után könnyű, gyors elalvás..
   A csoda megtörtént. Felmentem a szobába, lezuhanyoztam, lekapcsoltam mindent és lefeküdtem. Nem hittem a fülemnek, mivel nem hallottam semmit, pontosabban semmi zavaró zajt, zúgást, sipolást miegymást amit eddig minden egyes alkalommal.
   Úgyhogy ezt nem kell megfogadnom, de biztos, hogy ezentúl csak ezzel megyek színpadra és csak miután bedugtam a füleimbe a védelmem csak azután ütöm meg a dobokat mosolyogva.
   A kiszerelés is roppant praktikus. Van hozzá egy kis dobozka, ebben is tárolhatód és szállíthatód, de aki biztos benne, hogy aznap éppen melyiket szűrőt használja, az egy kis csavaros kulcstartóba teheti és viheti magával. A szilikon meg langyos szappanos vízzel könnyen tisztítható amikor szükséges.
   A megfejtés neve: Alpine MusicSafe Pro
   forgalmazó Hanszita kft Győr.
   A 8.125.-os ár meg szerintem nevetséges összeg, ha az egészségünkről van szó.
   Meglátjátok az első buli után megtérül, mivel nyugodt éjszakát lesz és regeneráltan tudtok
   ébredni.
   További jó, sikeres zenélést és fülzúgásmentes éjszakákat kívánok!
   Görgényi Gábor
   dobos

  • #1215129
   Bekecs
   Felhasználó

   Én is nagy párnázott fejhallgatót használok a próbán, ha nem jön a metronóm jel, akkor is használom, hogy ne csesszem szét a hallásom. Kolléga nagyon ajánlom neked is fogadd ezt meg, mert vissza nem fordítható károsodás éri a hallásod előbb-utóbb. Vedd meg a Dobos magazin legújabb számát, abba pont téma a dobolás és az egészség, sok hasznos dolgot olvastam én is… :).

  • #1215124
   Lacika25
   Felhasználó

   ja, igen, van füldugóm, de még egyszer sem használtam. egy nagy fejhallgatót vettem fel egyszer kétszer.

  • #1215123
   unAble
   Felhasználó

   Én már egy ideje füldugót használok(3M típus). Én azt vettem észre, hogy nyugodtabban, talán még jobban/pontosabban is játszok ha nem olyan hangos körülöttem minden és miután végeztünk sincs semmi gond.

  • #1215121
   Lacika25
   Felhasználó

   minden próba után úgy sípol a fülem hogy alig hallok. mikor fogok teljesen megsüketülni?

  • #1215096
   Chris72
   Felhasználó

   Nem. Hacsak nem a gyakorlásra szánt idődet áldozod fel erre… :)
   (de ne betonon fuss!)

  • #1215094
   Moonsorow
   Felhasználó

   KÖszi a választ.
   Szerencsére nem vagyok elhízott, sőt elég nagy rendszerességgel járok edzeni is. Csak kicsit szeretném az állóképességemet is növelni. És azt meg nem szeretném ha ez a lábmunka hanyatlását jelentené.
   Szóval akkor semmi gond a futással?

  • #1215093
   Rayyy
   Felhasználó

   Ha futsz, akkor általánosságban javul a kondid, tehát általánosságban tovább bírsz majd mondjuk egy koncertet, de konkrétan duplázni nem fogsz gyorsabban vagy lassabban. Persze még az is lehet… ha most mondjuk 140 kiló vagy és a futással lefogysz 100-ra, akkor simán el tudom képzelni, hogy gyorsulsz >> mivel javul a kondid.

  • #1215066
   Moonsorow
   Felhasználó

   Sziasztok!
   Afelől érdeklődnék, hogy mennyire van sok köze a bokához, lábhoz a futásnak.
   Az érdekelne, hogy ha én napi szinten futok 15 percet( gyors tempóban) akkor mennyire észrevehető ez pl a duplázási technikánál.
   Lassul majd a lábam, bokám, vagy esetleg semmi ráhatása nem lesz a dolognak?
   Köszönöm előre a hozzászólásokat, segítséget.
   Szép napot és jó gyakorlást mindenkinek.

  • #1213732
   Rayyy
   Felhasználó

   Elfelejted (vagy nem is tudtad…), hogy faji alapon is megkülönböztetem az embereket, így ő nem jöhet szóba ilyen témában ;)

  • #1213724
   Bekecs
   Felhasználó

   De Vili az más…. :D

  • #1213722
   Vili
   Felhasználó

   A Kim Thompsonnak lehet hogy hagynád. :)

  • #1213720
   Rayyy
   Felhasználó

   Fene az ízlésedet, én nem hagynám, hogy az enyémet négerek fogdossák… főleg marokra :D

  • #1213719