Kezdőlap Fórumok ARCHÍVUM II. Dobolás menedzser szemmel

Ennek a témakörnek tartalma 42 hozzászólás, 7 résztvevő. Utolsó frissítés:  fec06 13 éve, 3 hónapja.

 • Szerző
  Bejegyzés
 • #850265

  undark
  Felhasználó
 • #1064289

  fec06
  Felhasználó

  oh kösszI! :) egyébként azt akartam írni nemtom miért jött a juhar! :D

 • #1061780

  Macó
  Felhasználó

  Méghozzá ilyen:

  100% BIRCH SHELL
  Custom Series feature 8-ply crosslaminated Birch toms and bass drum, with a 10-ply snare shell.

  http://www.basixdrums.net/160.0.html?&L=1

 • #1061779

  figi88
  Felhasználó

  A basix custom sem juhar hanem nyír de végülis mindegy mert nagyon jól szól…

 • #1061773

  Drkazmer
  Felhasználó

  Inkább az sokkal elgondolkodtatóbb, amit az előbb beszéltünk, hogy sokkal kevésbé emelkednek a költségek, mint az ár magasabb kategóriás dobcucc esetében. Nyilván ennek a relatív magas fixköltségek az okai, de azért furcsa az ilyen mértékű eltérés. Én például a Ludwigomat 150 ezerért vettem, miközben a boltban 200 ezer volt. És nagykerből, és még volt egy közvetítő. Szóval nem hinném, hogy az enyémet a hazai terjesztő 120-130 ezer Ft-nál többért vette. Ekkor viszont mik lehetnek az előállítási költségek?

 • #1061772

  Drkazmer
  Felhasználó

  Ezzel teljes mértékben egyetértek. Annak ellenére, hogy a Basix Custom egy elég jó ár/érték arányt képviselő dobcucc, nem hinném, hogy itt komoly márkahűséggel kéne számolni (mint például Tamánál, Gretschnél, Ludwignál, Sonornál, Slingerlandnél stb.).

 • #1061763

  Newl
  Felhasználó

  nem konkrétumokra gondoltam mint említettem is ha figyeltél volna :) most lehet szó a mapexről vagy bármelyik márkáról érted. talán a Q az alap széria ott de javítsatok ki ha tévedek. vki vesz 1 olyat mer ócsó meg épp azt tolták az arcába a hangszerboltba, és mondjuk a basix custom éri meg utána neki a legjobban akkor itt a baki h nem maradt a mapexnél hoppácska
  mellesleg nem feltétlenül úgy gondoltam h most a 100-200 ezres kategóriába ugrik az illető, lehet feljebb is akárhogy.

 • #1061758

  undark
  Felhasználó

  és ha szétcsépelte a dobját vagy csak akar 1 tisztességeset venni akkor már jobban körültekint, körbenéz h melyik márka/típus érné meg neki vagy melyik teccik

  Épp ez az…. Alsó közép kategóriában a Basix Customtól jobbat nem tud venni, akárhogy is erőlködne az illető. Azzal meg h. vesz egy fec06 által emlegetett EXportot, azzal rájön, h. szarabbat vett, mert igaz az egy jó dob, de a Custom jobb szerintem.
  Tehát okosak szerintem a basix menedzserei…

 • #1061757

  Newl
  Felhasználó

  remélem nem voltam túl kacifántos :)

 • #1061756

  Newl
  Felhasználó

  nem akarok én ebbe belefolyni annyira, nem igazán értek hozzá, de azt én is kétlem h vki veszteséggel gyártana a márkahűségre alapozva… amit példának hoztál undark azt hiszem, h vki vesz 1 alap szerkót, az nyílván csak azért veszi mert kell neki dobcucc magyarul a “csak legyen” c. fejezet. és minden alapkat.-os dobcucc nyílván a többihez képest sz@r, ezért nem tudom miért maradna utána meg a márkánál. legalábbis magamból kiindulva. most nem akarok konkrétumokat mondani persze van különbség 2 alapkatos dob között is, de azért nem akkora, és akinek csak kell egy 1. szerkó és csak épp van vmennyi pénze azt meg pláne nem fogja az a kis különbség érdekelni csak amire kerete van.. és ha szétcsépelte a dobját vagy csak akar 1 tisztességeset venni akkor már jobban körültekint, körbenéz h melyik márka/típus érné meg neki vagy melyik teccik stb. és nem vszínű h olyan márkát venne amilyen neki volt, csak mer éppen akkor arra volt kerete. SZTEM! :)

 • #1061755

  fec06
  Felhasználó

  köszöm hogy 1et értesz! :)
  csak egy példa: hasonlíts össze egy Pearl ex et meg a customot! pfff EX:nem juhar fóliástamtartói sokkal kevesebb variációban állíthatók és még sorolhatnám… és mennyi? nemtom pontosan de azthiszem 170körül vagy hogy.. de lehet hogy még több is.. de nég számtalan példát lehetne mondani a Custom javára! nagyon jó DOB az fix és nevetséges áron..

 • #1061751

  undark
  Felhasználó

  Kázmér ezt ne itt beszéljük meg.

  Ebben igazad van, midnenki csak találgatni tud. Pl. Jó lenne ha a TT is mondana pár okos szót itt (nem számadatra gondolok) mert az nyilván titkos és nemis vagyunk rá kíváncsiak.

  Mondjuk igen, mindaddig amig mindenki jól jár addig senkit sem érdekel mi van a háttérben. :D

 • #1061750

  fec06
  Felhasználó

  azt hogy a classic mondjuk hogy éri meg azt nemtom meg nem is akarok belefolyni mert úgyis mindenki csak találgatni tud! nem hiszem hogy akárkinek is írásos bizonyítékként akár milyen papír a kezében lenne a Basix könyveléséböl…
  ENNYI

 • #1061749

  Drkazmer
  Felhasználó

  Így van, ahogy mondod. Próbáltam lojális lenni feléd, de most már kezdem érteni többek álláspontját veled kapcsolatban.

  Savanyú a szőlő, mi…

 • #1061747

  fec06
  Felhasználó

  minden Custom tulajdonos nevében köszönöm ;D “A Basix Cutom viszont nem egy szar cucc”
  ez a cucc kétszer olyan drága dobok mellet is megállja a helyét!
  ezt nem sok Gyártó söt egyik sem csinálja hogy hugyért csinál ilyen cuccot!

 • #1061742

  undark
  Felhasználó

  40 éves vagyok, és dolgoztam már sok helyen…

  És attól, h. nincs diplomám sokkal olvasok. igen elhiheted, Ja és attól, h. közgázra járt, azzal elmehetsza francba mert nem fogsz ott megtanulni semmit, az összes egyetem ma már semmti sem ér.

  Ha jók a meglátásaid, azzal sokkal többre mész mint egy papírral a kezedben.

 • #1061733

  Drkazmer
  Felhasználó

  Akkor mesélj szépen nekem, hogy te miért tudod biztosra! Dolgoztál bankban termékmanagerként? Van egyetemi végzettséged erről? Minden nap elolvasod a Napi Gazdaságot, a Világgazdaságot, és hétvégén még rágyúrsz a HVG-vel? Nem szeretem ezeket a megmondom a frankót című dolgokat. Érveket, számokat, közgazdasági ésszerű gondolatmenetet kérek.

 • #1061732

  undark
  Felhasználó

  ja khm.

  A Basix cég csak egy a sok közül és sztem jó példa.
  A Basix Cutom viszont nem egy szar cucc. És a gyár okos, mert tudja, hogy olcsón jót termelni = nyerő helyzet. Tudják, h. aki szar cuccal rendelkezik, az úgyis lecseréli a dobját (ami nem feltétlenül Classic) egy Cutomra….Én így gondolom ez a stratégia.

 • #1061728

  undark
  Felhasználó

  A személyeskedést pedig hagyjuk…-# ezt nem tom mire mondtad….

  Elmondanám neked, h. kurvaa sok midnenki ezt csinálja. Legjobb példája a bankok. Az összes bank ma magyarországon sok veszteséges üzletágat üzemeltet, csak azért, h. vásárlókat vonzzon. Utána ügyesen bevezetnek a kiskertjükbe, ahol sok terméket adnak el neked később mint ügyfélnek. Ez a dolog működik, hidd el én tudom…Ezt készpénznek veheted…

  Sokat kell még tanulnod… Ne legyél szűklátókörű..:D

 • #1061726

  Drkazmer
  Felhasználó

  Te meg látszik, hogy nem a Közgazdasági Egyetemre jársz.
  Senki nincs olyan hülye, hogy veszteségesen termeljen. És annyival nem ad el több Basix Custom-ot, mint amennyi a vesztesége. Én csak a FonTrade-del beszéltem, és ők mutatták, hogy 10-szer annyi Ludwig Accent CS Combot rendelnek, mint CS Elite-et (egy kevéssel jobb mindkettő, mint a Basix hasonszőrű terméke). Magyarán ha mittudomén bukik 5000 Ft-ot a Classicon a Basix, akkor tud hozni 50 ezret a Customon? Ez marhaság.
  Márkahűségről pedig a Basix esetében elég vicces dolog beszélni. Nagy patinás gyártók számolhatnának ezzel, de egy Basix nem.

  A személyeskedést pedig hagyjuk…

 • #1061721

  undark
  Felhasználó

  Egyvalamiben tévedsz. Igenis megéri csinálni, és lassan nálam kezd összeállni a kép.

  Kezdő szűz dobos vagy. Bemész a TT-be. Adnak neked egy Basix classicot, mert épp arra van lóvéd, kiperkálod érte a 59.900-at. Zsí, meg midnen. A dob előállítási költsége 35.000 ft (sztem ennyiben tutita benne van, de ettől cak több lehet). A szállítás meg minden vám meg áfa (ha okosan van megszervezve akkor alkatrészként vagy tököm tudja milyen kibúvóval elcsalják az árát) megoldható. Így szerintem kijön a dobcucc olyan 50.000-re, vagy 55-re. És itt jön a képbe a Tamtam, aki mndjuk az egészen keres 5000 ft-ot. (a cégnek meg nincs is rajta haszna, vagy talán kicsit bukik is).

  DE!!!!!!!!!!!!!!

  1. miért jó ez a Basix gyárnak? Csak mert elősször is gondolom támogatási szerződést kötnek a hangszerboltokkal, akik bizonyos tevékenységeket, stb. elvgeznek a számukra. (lásd reklámozzák a márkát, talán valami kevés pénzt fizetnek is a gyártónak, mint valami forgalmazói díj, nem is tudom…)
  2. a gyár tudja, hogy attól, h. veszteségesen eladott egy dobot, attól még nicns vége az üzletnek, hiszen úgyis tudja h. a dob elhasználódik, még ha meg is becsülöd, és veheted a következőt. És ha sikerült kiépítenie egy fogyasztói hűséget, akkor beetet a következő cuccával, ami viszont sztem kuuva jó: Basix Custom.
  3. Tudják, h. úgyis emgveszed a B Custumot, és azon meg már nagyobb a hasznuk. (hiszen nem kerül az előállítás többe sokkal, mint a classixnak.
  4. bizonyítsa be valaki, hogy te előállítási költség alatt árultad a Classicxot. (elég, ha csak egy üzemrésznek a költségét nem osztod fel, és máshová könyveled, már sok sok költséget megspórolsz vele) Ezt nem lehet a valóságban kimutatni egyértelműen. Tehár versenyjog szevasz.
  5. A tőke meg igenis megtérül, mert rövid távon nem éri meg Classicot gyártani, de a sok áttérített Basix Custom rajongón meg úgyis nyer a gyár.
  6. És végül a TT azért fizethet ebben az egészben a Basix cégnek (gondolom én de ez nem tuti), mert a dobhoz a vásárl,ló még majd sokmindent vesz. Cinek, ilyen olyan hardverek. És a gyártó is tudja, hogy a hangszerüzlet jól jár ha dobot árul, emrt még mellé sokmindent el tud adni.

  Szóval sztem ugyanúgy gondolkodnak mint a bankok idehaza. Azoktöbbsége is úgy csinálja, h. a rövid távú betétekkel caslogatják az ügyfeleket, hogy aztán meg árcsábítsák őket más termékekre, hitelekre, stb.

 • #1061718

  Drkazmer
  Felhasználó

  Igazából azért is van biztos nagyobb haszon a USA dobokon, mert a vasak továbbra is Kínában készülnek. Csak nekik be kell jelenteniük a munkásokat stb.
  Viszont áron alul egyrészt hülyeség, másrészt pedig versenyjogilag tilos árulni. És mivel a Basixet is európai cég rendeli meg Kínából, ezért maximum azt tudom elképzelni, hogy nullszaldós. De itt meg bejön az, hogy mit értesz normál profit alatt, mert elvileg azt a minimális profitot kell termelnie a tőkének, amit államkötvényben (tehát atombiztos befektetésben hozna). Minden más költségen felül. Ez ugye a vállalati tőkeköltség, ez benne van a költségekben. Egyébként nem érné meg csinálni.

 • #1061715

  undark
  Felhasználó

  Hm ez érdekes. A Basix classicot asszem hardwerekkel együtt 60-ba árulták a tamtamban. Sztem azon konkrétan nincs haszon…
  Erre majdnem mérget merek venni, sőt a gyár lehet h. egy kicsit is bukik rajta…
  Persze itt nagy tételbeni gyártásról van szó, így foggalmam sincs a költségekről. Tekintve, h. minden Kínában készül, ahol mindent szinte ingyen adnak, így egy dob ára nagy tételben nem kerülhet sokba. Ami a legviccesebb szerintem, hogy egy juhar fából készült mesterdob sem kerül sokkal többe. Megvan az is max, 150-180 ezerből, ugyanis a technológia hasonló, ill. ugyanaz, cask a felhasznált fa más. :S
  A hardwerek jobbak, de azt is látni kell, hogy itt minden az alapanyagok minőségén múlik. Ha kicsit is jobb minőséget gyártanának hardverekből az alsó kat. gyártók, az nem kerülne nekik sokkal többe, legalábbis én így látom.

  Lásd Gibraltár. Az sem egy egetverő minőség, de épp jó annyira, hogy megbízható és viszonleg hosszú élettartamú legyen. És sztem az sem kerül sokkal többe, mint pl. a magnum költsége.

 • #1061709

  Drkazmer
  Felhasználó

  Talán a szállítás több is van…

  Tudja a hóhér…

 • #1061708

  Drkazmer
  Felhasználó

  Szerintem egy 100 ezer Ft-os Magnum 40-50 ezer Ft-ból megvan. A többi a szállítás, a vám és az ÁFA. Ez a hármas nagy mennyiségnél olyan 20-30 ezer Ft környéke. Így talán a kereskedőnek és a gyárnak is marad 10 ezer Ft környékén. Nagyjából.

 • #1061635

  Névtelen

  szerintem ott nem profit van hanem amatőrif

 • #1061631

  undark
  Felhasználó

  Vajon mekkora lehet a profit egy alsó kat.-os cuccon? Lehet h. nagyon kevés…
  Pl. egy magnumon mennyi profit lehet?

 • #1061493

  Drkazmer
  Felhasználó

  Igen, ezt én is írtam, valóban túlméretezett az iparág. Csak először ezt gyártáskihelyezéssel próbálták megoldani. Ez persze a költségeket csökkenti, csak a minőséget rontja. Bár azért kezdik összeszedni magukat Kínában.
  Hogy a holdingok, amiket említettem:

  Steinway: A Conn-Selmer tulajdonosa, amelyhez a Ludwig tartozik.
  Kaman: A Kaman Music a holding egy része, rengeteg márkával (Gretsch, LP, Gibraltar, Dixon, Sabian). Egyébként helikoptert is gyártanak, meg mindenfélét!
  KHS: A Mapex márka tulajdonosa, főleg zenei márkákat visz.
  Gibson: A gitárok mellé felvásárolták a Slingerlandet.
  Hoshino Gakki: Az Ibanez gitárok és a Tama tulajdonosa. Bármily meglepő, japán! :-D

  És akkor azért a Yamaha és a Pearl bár elég sok mindent gyárt, de önálló. Ahogy még a Zildjian is.

 • #1061488

  Névtelen

  sztem is felesleges Sztáráútkeszt szusszanópanziós szisztem!

 • #1061441

  fec06
  Felhasználó

  “Hol van szükség pl. arra h. egy duplázót 1001 helyen tudj állítani? Én mindig a gyári beállításokat használom”
  tudom hogy ez nem a topik témájához tartozik és elnézésed is kérem érte de mivel ide írtad itt tudok rá reagálni!
  tehát:sztem igen is szükség van rá hogy egy duplázó egy szimpla pedál egy tamfelfüggesztéd stb nagyon sokféle képpen állítható, variálható legyen mert mindannyian különbözünk mindenkinek más a kényelmes és praktikus uh ezek fontos dolgok! nem beszélve arról hogy igencsak növeli a komfortérzetet ha tényleg minden a te “szájízed” szerint müködik és áll! így nagyobb öröm a játék is,jobban magadénak tudod a motyót stb…
  nekem ez a véleményem erröl! és mégegyszer bocs hogy ide!

 • #1061414

  undark
  Felhasználó

  Értem.
  Viszont akkor a tulajdonosi viszonyok jobb feltérképezése szükséges, hizsen ezekszerint ha bármilyen dobot veszek, akkor úgyis ugyanoda jut a pénz?

  Viszont valamit elfelejtesz. Néhány kivételtől eltekintve egy ember az életében nem sok dobot vesz. Úgy is mondhatnám, h. 2-3 dobcucc egy elétre elég, ha valaki megbecsüli és vigyáz rá. Éppen ezért ez az üzletág nem hogy lassan növekedne, de sztem inkább stagnál, vagy hanyatlik, hiszen rengetegen árulnak és vesznek használt cuccokat is.

 • #1061413

  Drkazmer
  Felhasználó

  Igazából az a baj, hogy te abból indulsz ki, hogy Magyarországon 10-szer jobban megy a Gretsch, mint a Ludwig. Ez Európában már nem feltétlenül így van, az Egyesült Államokban pedig semmiképpen sem. Az íromány is tartalmazza, hogy Európára a Ludwig nem összpontosít. De kicsi a mozgásterük, ugyanis a Gretsch (Kaman Music, az pedig a Kaman), a Slingerland (Gibson) és a Ludwig (Conn-Selmer, az pedig a Steinway) egy-egy hatalmas holding tulajdonában van. Önálló vállalatok száma nagyon kevés, köbö csak a Pearl, a Yamaha és a Zildjian.

 • #1061412

  undark
  Felhasználó

  Ha én lennék a Ludwig európai marketing menedzsere én sikerre tudnám juttatni a márkát itt is :D

 • #1061409

  Drkazmer
  Felhasználó

  A Gretsch nem olcsóbb, kisebb cég, és szerintem a Ludwignak több színe van. Persze jó az üzletpolitikájuk, de köbö szerintem a Kaman holdingban a Gibraltarnak nagyobb árbevétele van…

  Mondjuk inkább tényleg egy súlycsoportot hasonlítsunk össze. Tehát mondjuk a Pearl és a Tama ilyen. A Ludwighoz jó az általad említett Gretsch, Sonor, Premier stb. Aztán van például a Slingerland, amit a Gibson tönkrevágott. Pedig hasonlót kéne csinálni, mint a Gretsch-csel, ráadásul még elég jól ismerik egymást. Csak hát ők nem mentek bele a kínai cuccokba.

 • #1061404

  undark
  Felhasználó

  Ami í Ludwi nem használ ilyeneket, (és a többi márka sem), addig nem fog tudni betörni a piacra. De gondolok itt a hazai forgalmazóra is.

  Nézd meg a Gretsch.et. Gyakorlatilag a sírból hozták vissza a céget. És mivel? Olcsóbb, de mindőségi cuccokkal, új színekkel, Colaiutával, stb.
  Ez a titka az egésznek, a látvány.

 • #1061403

  undark
  Felhasználó

  Hát de épp erről beszélek:
  Mi alapján választ ki egy ember egy gyártót? Hogy mennyire hallod a f@szságait. Sok embert jól meg lehet szédíteni a következő szavakkal, mert azt hiszi hogy ettől milyen komoly az adott gyártó terméke, nézzünk néhány példát:

  Interchangeable Cam System
  Traction Control Footboard
  PowerShifter Feature
  Floating Spring Pendulum
  OptiMount Suspension System
  YESS
  Omni-Tune Lug System
  Star-Cast Mounting System

  És még sorolhatnám….
  Amikor ezeket elolvasod, akkor át sem fut az agyadon, h. ezek parasztvakítások, de ügyes marketing eszkök.

  Hol van szükség pl. arra h. egy duplázót 1001 helyen tudj állítani? Én mindig a gyári beállításokat használom…

  Szóval pont ezekről beszéltem

 • #1061398

  Drkazmer
  Felhasználó

  Az adatok hiánya valóban fájó, de ez csak egy szemináriumi dolgozat, nem egy diplomamunka. Amerikában a Ludwig pozíciói azért lényegesen jobbak, mint itthon. Ez a furcsa kép sajnos a FonTrade hazai munkájának köszönhető. Ők pedig amiatt vergődnek ennyire a Ludwiggal, mert nincs fizetőképes kereslet az USA modellekre. Ennek az oka pedig a vám, ÁFA, szállítás triász, ami az abszolút profi dobosokat leszámítva, eltántorítja az embereket attól, hogy minőségi dobokat vegyenek.
  A külső valóban fontos, de nem minden gyártó szorul rá, illetve képes rá, hogy ennyiféle lehetőséget kínáljon a vevőknek. A Ludwig frankó dobjai is rendelhetők lényegében bármilyen színben. Lakkozott, fóliás, különféle egzotikus fák furnérjai. Most a fekete hardware kevés embernek kell, réz pedig a pergődobok esetében megoldható.
  Persze van mit javítani, és tényleg jó lenne ez-az. Az elég sarkított, hogy az ember kinézetre vesz dobot. Kiválaszt magának 5 gyártót, megnézi, hogy melyik dobok szólnak jól, és ezután választ kinézet alapján. Szóval az abszolút gagyit senki sem veszi meg, hiába csiriviri. Az endorserek pedig igenis kellenek, talán benne is van, hogy amikor a Ringo Starrnak átadtak egy Black Beauty-t, akkor kellett egy-két éven belül új gyárat nyitniuk. Most hirtelen ennyi.

 • #1061397

  -Levi-
  Felhasználó

  Dobos magazinban is most (vagy inkább legutóbb) volt egy cikk a Ludwig-ról..
  Ezt meg kinyomtattam, hogy nagyobb esélyem legyen elolvasni…aztán majd jól megkritizálom:D…

 • #1061396

  undark
  Felhasználó

  Egyébként azért jó topik ez, mert rengeteg mindenről lehet benne vitázni.
  Hiszen rengetek kérdés felmerül: mi lenne ha…..?

  A kutatást rengeteg irányba el lehetne kezdeni, persze más kérdés, h. siekres lenne e. De annyi mindenről lehetne írni, és ez egy jó szakdolgozati téma lenne.

 • #1061395

  undark
  Felhasználó

  mégvalami, a menedzsment alap kerékkötőjét nem vetted észre:

  kis cég->kis árbevétel->kis profit
  kis profit->kevesebb jut innovációra, marketingre, stb.
  kis marketingköltség->visszaesik az eladás

  Ezzel nem nagyon lehet mit tenni…. Nem nagyon tud betörni a piacra, cask ha aggressziven megfelelő terméket tud felállítani a Pearl mellé például, és K sokat költ marketingre.

  Sztem,,,,

  De ez meg lehetetlen.

 • #1061394

  undark
  Felhasználó

  Szóval lenne itt egy smás. Ahhoz h. ez az írás jó legyen, még sok hiányzik belőle. Pl. nincsennek adatok. Olyan kijelentéseket teszel, amiket nem tudsz számadatokkal alátámasztani.

  Pl. honnan veszed, h. ha a Ludwig elkezdene jobb endorsereket megfizetni, akkor többen vennének Ludwigot? Szerintem ma már azért nem vesznek Ludwigot az emberek, mert nem azt árulják, amire szükség van.

  Én ma nyitottam ki egy Pearl katalógust (2007-est). Úgy kezdődik, hogy Masterworks, meg Reference, meg ilyesmi. Az embereknek ma már a jobb anyagi körülmények miatt nem az a fontos, hogy hogy szól egy dob. Hanem a kinézet, a külső.
  Ma már minden dob lakkozott, többféle színű hardwerrel is kapható, van 100000 féle szín. A ludwig dobok meg ezt nem tudják.

  Ez is egy szempont, ami a tiedből kimaradt.

 • #1061393

  Drkazmer
  Felhasználó

  Megtisztelő, hogy ennek egy új topikot szentelsz!

  A véleményedet és a javaslataidat már írhatod is le!

 • #1061391

  undark
  Felhasználó

  Ezt a topikot azért hoztam létre, mert Drkázmér írt egy 7 oldalas szösszenetet. Ebben elég sok minden feljön, és sok szemőpontból jó az anyag, de én rengeteg midnennel nem értek egyet.

  Ide olyan hozzászólásokat várok, amelyeknek inkább üzleti meglátásúak.
  Kérem olvassátok el a topik indító olvasmányt:

  http://dobosok.atw.hu/Iparagelemzes.pdf

Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.