Kezdőlap Fórumok HANG, HANGOSÍTÁS Hangolás Hozzászólás: Hangolás

#1049538
Balajti
Felhasználó

Nehéz téma… Abban igazat adok, hogy bizonyos körülmények között a hangok kioltják egymást, nem is kellenek laboratóriumi körülmények. Ha ez nem így lenne, akkor nem működnének a koncerteken is jól bevállt line array hangfal rendszerek.

Viszont, ez azt se jelenti, hogy innen fúj a szél. Én nem egyszer szívtam már a túl inteligensnek minősített stúdió berendezésekkel is. Egy rádiónak is bedolgozok. Minidiscen szoktam rögzíteni hanganyagokat, és érdekes módon némelyek tökéletesen kimentek az éterbe, néhány esetben pedig a stúdióban érthető volt minden, on-airben pedig csak írtózatos zúgás hallatszott, a szöveg pedig eltorzult, halk, érthetetlen volt. Hosszú kínlódás után rájöttem, hogy az esetekben egy közös dolog van: minden anyag, ami zúgva ment le egy olyan kábellel lett rögzítve, ami egy pici alapzajt gerjesztett. És sugárzáskor, az inteligens stúdió berendezések nem az értelmes információt, hanem az alapzajt erősítették fel, a tartalom helyett pedig csak háttér suttogás hallatszott (mivel hogy különböző berendezések biztosítják a konstant hangerővel való sugárzást, stb). Ez számomra egy nagyon jó lecke volt, hogy a leg hi-techebb berendezések, amikbe annyira bízunk, azok se működnek annyira tökéletesen néha, és nemes egyszerüséggel tudnak okozni hatalmas galibákat, amik előtt csak állunk, és nem tudjuk megmagyarázni.

Szóval nem egyszerűek az ilyen “valami torz” esetek… nehéz bármit is kimondani. Lehet akusztikus probléma is, de az elektrónika is lazán torzíthat.