Gretsch Catalina

Azok, akik már az „átkosban” is dobolással múlatták az időt, velem együtt emlékezhetnek azokra a ritka és meghitt pillanatokra, amikor kezünkbe került egy – általában külföldről hozott – hangszerkatalógus, és elmerülhettünk a kapitalista népnyúzók által fabrikált, számunkra teljességgel elérhetetlen dobok/cintányérok kavalkádjában.

Mapex Horizon

Női láb, gyűrött nejlonharisnyában. Évekig élt bennem ez a kép azután, hogy először tekintettem bele a Mapex (egyik) első színes prospektusába a múlt évezred utolsó évtizedének elején.

Manapság úgy tartják, hogy dúl a retro-őrület. Lehet ebben a megállapításban némi igazság, hiszen a hangszergyártók egyre-másra porolják le a múltban elhíresült szériák elnevezéseit (lásd: a Dobos magazin legutóbbi számát), ami lehetne annak a következménye is, hogy nem tudnak új dolgokkal előrukkolni a nevek terén.

Manapság úgy tartják, hogy dúl a retro-őrület. Lehet ebben a megállapításban némi igazság, hiszen a hangszergyártók egyre-másra porolják le a múltban elhíresült szériák elnevezéseit (lásd: a Dobos magazin legutóbbi számát), ami lehetne annak a következménye is, hogy nem tudnak új dolgokkal előrukkolni a nevek terén.

Az úgy volt, hogy a nyolcvanas évek végén sokan álmodoztunk egy olyan dobról, ami fából készül, a fémszerelvények és állványok kibírnak akár háromnál több koncertet is, sőt, ha már lehet, nézzen ki jól az a szerkó… Ezen kritériumokat remekül teljesítette (volna, ha épp lehet ilyesmit kapni akkoriban itthon) a Pearl középkategóriás, Export névre hallgató sorozata, mely szériából időközben a legtöbbet adtak el világszerte, de a távol-keleten úgy gondolták, ideje váltani, mert eljár felette az idő. Meg is érkezett az utód, ami a Vision nevet kapta a keresztségben, és most már csak meg kell várnunk a következő 20-30 évet, hogy kiderítsük: vajon meg lehet-e ismételni a régi nagy sikereket eme új név alatt?

Ezer éve a földlakók még szentül meg voltak győződve arról, hogy a Föld lapos, ötszáz éve pedig az elfogadott tudományok szerint az volt az álláspont, miszerint a Nap kering a Föld körül. Úgy húsz évvel ezelőtt pedig a dobosok – és a hangszergyártók nagy része is – biztosra vették, hogy a 22” átmérővel rendelkező lábdobok maximális (ideális) testhossza 16”, és ennél hosszabbat nem érdemes (talán nem is szabad) építeni. Azután, ahogyan a bolygónkat övező teóriák, úgy a dobokkal kapcsolatos nézetek is megváltoztak, és ma már nem ritka, hogy a középkategóriában is kínálnak extra hosszú lábdobokat, amint azt a jelen írásban tárgyalandó PM4266U kódjelzésű Mapex Pro M Classic szett tartalma is jelzi.

Yamaha Tour Custom

A múlt évezred vége táján (a nyolcvanas években) az akkor már bődületes népszerűségnek örvendő Yamaha dobok között feltűnt egy hangzatos nevű, ám – a többi, felsőkategóriás szériához képest – elérhető árú hangszer, amely a „Tour Custom” fantázianevet viselte.

Dixon Artisan

A legutóbbi Dobos Magazinban volt szerencsém egy Chaos szettet tesztelni, és bizony nem csalódtam se pro, se kontra. A Dixon „hozta a formáját” és az én gondolataimban továbbra is a középkategória királyaként szerepelt – amíg meg nem érkezett az újabb doboz, a gyár egy másik termékével. Jó, persze, a netről meg a zenei magazinokból azért… Tovább »

Dixon Chaos

Voltak azok a mámoros nyolcvanas évek, amikor már nem (vagy legalábbis nem sokáig) zárták börtönbe a szókimondó, renitens zenekarok tagjait. Ez csak azért jutott eszembe, mert az első találkozásom egy Dixon cuccal valamikor 1988 táján történt, egy igazi rendszerellenes punk csapat koncertjén. Az akkori kelet-európai hangszerek között valódi kuriózumnak számított egy ilyen példány, irigykedtem is… Tovább »

CANOPUS YAIBA juhar pergő

Köszöntünk mindenkit itt a RitmusDepon! Dankó Dani a Bohemian Betyars dobosa, dobtanár, dobos társunk barátunk és egyik legfőbb tesztelőnk egy CANOPUS YAIBA juhar pergőt vett górcső alá… Persze a tőle megszokott pontos alapos higgadtsággal és kíváncsisággal.Ez egy 6 rétegű juhar dob test nagyon stabil, megbízható hardverekkel, kétszer nyolc babával (megjegyzés: ettől még felsőkategóriás). Ez egy abszolút… Tovább »