Nesztler Tamástól kaptuk.

Bombázzatok minket képekkel!

A RD stábja szeretne összeállítani egy toplistát arról, hogy melyik a Depós közösség kedvenc hangszere 2017-ben.

A mindennapi gyakorlás során időt kell szakítanunk a helyes hangolás elsajátítására is. Mivel sok dobos nem tudja, hogyan kell megfelelően hangolni, a rossz hangzásnak sok esetben a helytelen hangolás lehet az oka.

Áttekintő tanulmány Marc Zoutendijk, a holland Royal Conservatoire of Music nyugalmazott ütőtanárának tollából, melyben a dobverők néhány akusztikai és fizikai tulajdonságát elemezve ismerhetjük meg jobban a verők és a hangképzés összefüggéseit.

A sok elérhető verő típus és márka között könnyen eltéved, aki nem tudja melyik dobverő az, amelyik hozzá és a stílusához leginkább illik. Ha a cintányérod nem úgy szól, ahogy szeretnéd, vagy a verőid túl gyorsan eltörnek, elképzelhető, hogy nem megfelelő dobverőt használsz.

Minden dobos tapasztalta már, hogy a dobbőr más hangot ad a közepét ütve, mint a szélét ütve. Ez a különbség a nagy bőrfelülettel rendelkező doboknál a legszembetűnőbb, mint például a timpaninál. Habár ahhoz, hogy jó ütősök legyünk nem szükséges a hullámmozgások fizikai törvényszerűségeit ismernünk, mégis hasznos lehet megérteni, miként reagál a bőr, amikor megütjük.

Dobbőrt eddig számos anyagból készítettek már. Legyen az természetes vagy mesterséges eredetű, a készítők célja minden esetben az, hogy megkönnyítsék a zenészek dolgát és ezzel egyidejűleg segítsenek a megfelelő hangzás kialakításában. A tudomány fejlődésével a dobbőr készítés is fejlődött, felhasználva a mindenkori legmagasabb technikai lehetőségeket. Íme néhány hasznos információ és videó arról, hogy hogyan és… Tovább »

A dobbőr a dob legfontosabb része. A nem megfelelő bőr használata gyakran rossz hangást eredményezhet. Szóval hogyan is győződjünk meg arról, hogy a dobunk az általa lehető legjobb hangot produkálja? Egyrészt úgy, hogy a stílusunkhoz megfelelő dobbőrt választunk.

Unod már a szokványos cintányér hangokat? Úgy érzed, ideje lenne kicsit különlegessé tenni a zenédet? Valami egyedire vágysz? Ha ezek bármelyikére igen a válaszod, akkor olvasd el a cikket, és szólj hozzá, hogy Te mit használnál, vagy már használsz szívesen!