A Sziget – 2012 után – ismét Európa legjobb nagyfesztiválja lett az European Festival Awards versenyén – közölte csütörtökre virradó éjszaka a Sziget Szervezőiroda.

Több mint kétszáz magyar előadó lép fel az idei Sziget fesztiválon, közülük négy, az Ivan and the Parazol, a Mary Popkids, a Punnany Massif, valamint egy egyelőre meg nem nevezett csapat a nemzetközi nagyszínpadon fog játszani.

Modern Art Orchestra, László Attila és barátai, KLB, In Line, Barabás Lőrinc Eklektric, BJO /Budapest Jazz Orchestra, Babos Projekt, Morgan Workshop és Modern Art Orchestra, SzakcsiTrió, Csanyi , Lattmann Quartet, Super Trio, Binder, Borbély Duo, Four Tunes, Equinox. Ők lépnek fel augusztus 11-én a Sziget Világzenei Nagyszínpadán a magyar jazz széles lobogója alatt. Az esemény… Tovább »

Idén is megrendezik az örök nullszaldós Sziget Fesztivált. A tavalyi megoldáshoz hasonlóan idén is a programsor része a mínusz egyedik nap, ami augusztus 10-ére esik. A fesztivál vasárnapig tart, ami pont 16-án lesz majd. Az idei rendezvénysorozat minden ízét és színét művészi nagyszerűséggel dokumentáló fotósorozatunk még nem készült el, de dolgozni fogunk rajta.

Rövidebb fesztivált terveznek 2008-ban a Sziget szervezői, így elébe menve a környező lakókat érő esetleges kellemetlenségeknek. A 0. napi nagykoncerttel együtt így 5+1 napos lesz a következő Sziget. A szervezők ígérik, hogy a döntés a fesztivál programstruktúráját nem érinti, a korábban jellemző változatos programhelyszínek nem változnak. A megrövidült fesztivált tavalyi áron látogathatják a leendő szigetlakók

Nos, lássuk, mi maradt a legvégére. Két nagyszínpados: az Eagles of Death Metal és a Juliette and the Licks. Két világzene: a Leningrad és a Värttinä, a bonusz pedig a Samba Batucada Band karneválja. Ezzel zárjuk idei Sziget-fotóriportunkat, reméljük, örömötök telt benne.

Az utolsó napra gyerekek is jöttek és verték a brazil ritmusokat a ritmusjamen. A külföldiek minden jel szerint kifáradtak mostanra, mert az uccsó versenyen csak magyarok indultak, nem is akármilyen lendülettel: a győztes Máté lett, 767 ütéssel. Molnár Gábor Lóhalál & Sumo Light projectjére pedig előbújak a masszv rockerek, és együtt léggitároztak a zsonglőrökkel.

Utolsó előtti nap alaposan belehúztunk. Hallgattunk városi folk-jazzt a Chalgától, Mogyoró Kornél és Fodo ütősközpontú jazzőrületét, az Azuma Clant, a Nagyszínpaodn megejtettük a !!!, majd a Tool elsöprő erejű koncertjét, a Világzenein randiztunk Herczku Ágnes, Szalóki Ági és Bognár Szilvia új népzenei formációjával, a Szájról szájrával, majd maradtunk még Mari Boine lapp sámánkoncertjén. Véletlenül belefutottunk… Tovább »

A batucada hangszerei kézről kézre jártak a szigetlakók között, de persze a verők a Ritmo Batucada Band tagjainak kezében forogtak a legaktívabban, mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy a Sziget 6. napján a csapat tagja, Gésa vitte el a pálmát, 746-tal. A versenyt követően pedig egy szívritmust melengető flamenco délutánt tartottunk, a Casi Flamenco jóvoltából,… Tovább »

Na, vasárnapra beérett a fotótermés. Meglátogattuk a 75 éves bluesénekesnőt, Jeanne Carollt Blues színpadi koncertjén, majd kicsit odébb a magyar népzene fáklyavivőit, a Muzsikást üdvözöltük. A romáknál az erdélyi-cigány hagyományokat bőven keverő Nadarát kaptuk lencsevégre, míg a Pesti Est Színpadon a Nefogazz! Ragadott meg minket, de mindenképpen szükségünk volt Váczi Eszter Szörpjére is a Jazz… Tovább »