A zene és a hangszerek rendkívül fontos szerepet töltenek be az emberi történelemben. A dalok és ritmusok használata régtől fogva szertartások velejárója, szolgál jelentés, érzelmek kifejezésére.  

Afrikában és az afrikai alapú kultúrák rituáléiban és vallási ceremóniáiban a dob rendkívül fontos szerepet töltött be. Afrikai törzsek a dobot az egymással való kommunikáció eszközeként és szellemek elűzésére használták.

Az európai háborúkban a különböző ritmusokkal parancsokat adtak a katonáknak (pl. támadás, visszavonulás, masírozás, állj), valamint cél volt a dobok zajával az ellenséget megijeszteni, megfélemlíteni. Később sokkal inkább zenei eszközként használták. Háborúban a Katona Zenekarokban a dobbal ritmust és dinamikát szolgáltattak, békeidőkben pedig koncerteken vagy tánc zenekarokban lehetett hallani. Az 1800-as évek közepén regimentek alakultak… Tovább »

A társadalom, mezőgazdaság, az ipar fejlődése és a kultúrák keveredése a hangszer fejlődését is lehetővé tette. Idővel felfedezték, hogy egy ember egyszerre nemcsak egy, hanem több dobon is játszhat. Dob „csoportokat” helyeztek el egy zenész számára. Ezek a dob-csoportok a világ különböző részéről származó dobokból álltak.. Kínából cintányérokat és tam-tam dobokat hoztak be, majd ezeknek… Tovább »

Az 1950-es években, ahogy a jazz és rock and roll fejlődött, a hangzásvilág összetettebbé vált, ezzel automatikusan a dob szett is fejlődött, újabb elemekkel bővült. A rockerek több cintányérral és tam dobokkal bővítették a felszerelést. Mindezekkel a bővítésekkel lehetőség nyílt a hangzásvilág gazdagítására.

(Az alábbiakban említésre kerülnek a dobok fejlődésében elengedhetetlen szerepet játszó társaságok.)

Mit tartogat a jövő a dobok számára? Abban bizonyosak lehetünk, hogy az egyre újabb technológiák megjelenésével – mint például a fa hajlítása, tartósítása, kezelése, és az akkusztika, mint tudomány, hangszergyártásban betöltött egyre nagyobb szerepvállalása – a hangszer fejlődni fog. A hagyományos és az új hangok és technológiák kombinációja eredményeképpen a dobgyártásban a határ a csillagos… Tovább »

Ahogy a fentiekben már a hangszercsalád rövid történetében olvashattuk, a pergő dobok a 16. századi amerikai és európai katonai dobokból fejlődtek ki.