Az első, nagysikerű DUSZK után 2021 októberében ismét Szegedre várják az ország ütőseit! Az immár kétnapos II. Dél-Alföldi Ütőhangszeres Szakmai Nap és Konferencia célja továbbra is az, hogy színteret biztosítson az ütőhangszeres tanárok, művészek, tanulók és az ütős zenét kedvelő közönség találkozásának, eszmecseréjének.

Rövidfilm az egyik legnépszerűbb afro-perui ütőhangszerről, a Cajón-ról. Hangszertörténet, cajonkészítés, hangszerkezelés és sok-sok zene. A videó ismeretterjesztő és oktató jellege miatt egyaránt alkalmas a hangszer bemutatására, valamint kedvcsinálóként szolgálhat azok számára, akik éppen hangszerválasztás előtt állnak.

Sok magyar megy ki külföldre szerencsét próbálni. Ám nem mindenkinek jön be a kinti lét, most azonban egy sikertörténetet szeretnék nektek bemutatni: Kovács Ádám története következik, akinek az egyik fő mottója, hogy az együttzenélés az egyik legjobb dolog a világon.

Franczia Dani, az ismert közel-keleti és balkáni ütőhangszeres a 2020-as évet szóló videók közzétételével zárta, ebből adjuk most közre a tombakos videóját.

Bevallom nektek őszintén, a pandémiának voltak pozitívumai is, például olyan dobosok, ütősök csatornáira bukkantam, akikre egyébként talán sosem találok rá. Ilyen Elisabeth Timbal is.

A sorozat huszonegyedik részében Mogyoró Kornél ütőhangszeres mesél arról, hogyan telnek mostanában a napjai, hogyan éli meg ezt a helyzetet.

A sorozat tizennyolcadik részében Sárkány Bertalan – a Mary PopKids, és a Margaret Island ütőse – mesél arról, hogyan telnek mostanában a napjai, hogyan éli meg ezt a helyzetet.

A sorozat kilencedik részében Pusztai Csaba – Horgas Eszter, Kozma Orsi, Szirtes Edina Mókus, a Szőke Szandra Quintet, a Balkumba Tribe, a Berdisz Művek, a Havasi Symphonic, a Z-Drums zenekarok dobosa, ütőse, a Meinl Percussion és a Meinl Cymbals endorzere – mesél arról, hogyan telnek mostanában a napjai, hogyan éli meg ezt a helyzetet.

Egy alkalmi produkcióból született meg Magyarország első és egyetlen afrobeat-zenekara, a Mabon Dawud Republic, amelynek bemutatkozó nagylemezén afrikai zenészlegendák is közreműködtek. A csaknem egy osztálynyi zenésszel készült anyag a Stenken hallható először – lapszemle, Index.

“Nem elég tökéletesen játszani – egyéninek kell lenni” – címmel jelent meg néhány napja egy interjú Mogyoró Kornéllal a fidelio.hu-n (Solti Hanna írása).